El Dorado

El DoradoΑιώνες τώρα ο μύθος της χαμένης χρυσής πόλης στην Νότια Αμερική συναρπάζει τους Ευρωπαίους. Η αλήθεια πίσω απο αυτόν τον μύθο είναι ακόμα πιο συναρπαστική.

Στις 17 Οκτωβρίου θα εγκαινιαστεί στο Βρετανικό Μουσείο η έκθεση «Πέρα απο το Ελ-Ντοράντο. Δύναμη και χρυσός στην αρχαία Κολομβία» στην οποία θα παρουσιαστούν πάνω απο 300 μοναδικά εκθέματα που θα σταλούν απο το Μουσείο του Χρυσού της Μπογκοτά.  Η έκθεση δίνει την δυνατότητα στο κοινό να εξερευνήσει τους πολιτισμούς της Κολομβίας πρίν απο την άφιξη των Ισπανών στην χώρα τον 16ο αιώνα.

Ο χρυσός στην αρχαία Κολομβία είχε μεγάλη συμβολική σημασία. Ήταν ένας τρόπος για τους ανθρώπους της υψηλής κοινωνίας να δείξουν δημόσια την σχεδόν θεϊκή καταγωγή τους κατα την διάρκεια της ζωής τους αλλά και μετά θάνατον. Τα μοναδικά εκθέματα φανερώνουν στοιχεία αυτών των πολιτισμών που συνδέουν τον χρυσό με την πνευματική ζωή τους όπως την μουσική, τον χορό, τον ήλιο, τις θεότητες.

Η έκθεση θα εξερευνήσει τις μοναδικές και  πολύπλοκες τεχνικές επεξεργασίας του χρυσού στην αρχαία Κολομβία.

Το Poporo είναι τελετουργικό σκεύος που περιείχε κονιορτοποιημένο ασβέστη από απολιθωμένα όστρεα, που χρησιμοποιόταν για το μάσημα των φύλλων της κόκας. Το συγκεκριμένο αντικείμενο, το Poporo Quimbaya, ήταν μάλλον ταφικό κτέρισμα και περιέχει ακόμη ασβέστη. Χρονολογείται το 300 μ.Χ. και είναι από τα πιό αναγνωρίσιμα τεχνουργήματα της προκολομβιανής τέχνης.

Η Σχεδία της Muisca, το κορυφαίο αριστούργημα του μουσείου. Θεωρείται εθνικός θησαυρός και δεν εξάγεται ποτέ για έκθεση απο τη χώρα. Είναι κατασκευασμένο με την τεχνική του χαμένου κεριού ως ένα ενιαίο κομμάτι από κράμα μετάλλου που περιλαμβάνει χρυσό σε ποσοστό 80% και χαλκό. Το ομοίωμα αποδίδει μια σκηνή από την τελετή του El-Dorado, δηλαδή της ενθρόνισης του αρχηγού των Muisca: επάνω σε μια σχεδία ταξιδεύουν στο κέντρο ο αρχηγός και γύρω του άλλοι συνοδοί. Σύμφωνα με το τελετουργικό των Muisca ο νέος αρχηγός κάλυπτε όλο

το σώμα του με χρυσό και κρατώντας στα χέρια σμαράγδια και χρυσό βουτούσε στη λίμνη Guatavita για να τα προσφέρει στους θεούς. 600-1600 μ.Χ.

Εβδομαδιαία Αναφορά

Αγορά χρυσούΜε την Αμερικανική Κυβέρνηση να ανοίγει και να καθυστερεί να κυκλοφορήσει τις οικονομικές εκθέσεις, οι συμμετέχοντες στην αγορά χρυσού είπαν ότι περιμένουν την μισθολογία των ΗΠΑ που θα κυκλοφορήσει την Τρίτη.

Η έκθεση του Σεπτέμβρη θα έπρεπε να είχε κυκλοφορήσει στις 4 Οκτωβρίου, αλλά καθυστέρησε λόγω του τερματισμού της Αμερικάνικης Κυβέρνησης.

Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα με το μεγαλύτερο μέρος των κερδών να προέρχονται απο την Πέμπτη, μετά απο την τελευταία στιγμή της συμφωνίας των ΗΠΑ για την χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέχρι της 15 Ιανουαρίου και να αυξήσουν το ανώτατο όριο του χρέους μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου. Αυτή η απόφαση προκάλεσε ιδέες ότι η US Federal Reserve Bank δεν θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προβεί σε σταδιακή μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης νωρίτερα απο τον Μάρτιο του 2014.

Η τιμή του χρυσού μειώθηκε την Παρασκευή, φτάνοντας τα 1.314,6 δολάρια ανά ουγγιά στο Comex της New York Mercantile Exchange, αλλά μέχρι 3.7% αυτή την εβδομάδα. Το ασήμι υποχώρησε στα 21.913 δολάρια ανά ουγγιά, μέχρι 3% αυτή την εβδομάδα.

Εβδομαδιαία αναφορά – Ο χρυσός αυτή την εβδομάδα κλείνει χαμηλά

Falling GoldΟ χρυσός αυτή την εβδομάδα υποχώρησε, έπειτα απο την αρχική εκτίμηση για αύξηση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, μετά απο την απόφαση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας να κρατήσει το πρόγραμμα των 85 δισεκατομμυρίων ποσοτικής χαλάρωσης στη θέση του προς το παρόν τουλάχιστον.

Ο χρυσός ξεκίνησε την εβδομάδα στα 1.327 δολάρια ανά ουγγιά, και σημείωσε περαιτέρω πτώση μέχρι την Τετάρτη στα 1.300 δολάρια, πριν την ανακοίνωση – έκπληξη το βράδυ της Τετάρτης ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα συνεχίσει το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης στο ακέραιο.Η ανακοίνωση σοκ πρόσθεσε στην τιμή του χρυσού 70 δολάρια καθώς το κίτρινο μέταλλο έφτασε τα 1.368 δολάρια μέσα σε λίγες ώρες. Ο χρυσός κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη του την Πέμπτη, προτού η τιμή πέσει και πάλι στα 1.325 δολάρια το απόγευμα της Παρασκευής, όπου και όλοι οι έμποροι είχαν ήδη κερδίσει πριν το σαββατοκύριακο.

Την ερχόμενη εβδομάδα η δράση της τιμής θα εξαρτηθεί απο τις γερμανικές εκλογές, τη συζήτηση για το χρέος των ΗΠΑ, και περισσότερο το πότε η Fed σκοπεύει να τελειώσει το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Η The Gold Company αξιολογήθηκε

The Gold Company Πατησίων

The Gold Company Πατησίων

O blogger του “Τα πάντα για τον Χρυσό” έκανε μια προσπάθεια να αξιολογήσει τα καταστήματα αγοράς χρυσού στην περιοχή της Πατησίων, στην Αθήνα, και το κατάστημα της The Gold Company στην περιοχή ήταν ένα από αυτά για τα οποία έγραψε στο blog του, πετυχαίνοντας μία εντυπωσιακή βαθμολογία 18 με άριστα το 20.

Η αξιολόγηση χωριζόταν σε τέσσερις κατηγορίες, επίπεδο εξυπηρέτησης, γνώση της αγοράς, αξιοπιστία και προσφερόμενη τιμή.

Η The Gold Company έλαβε την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία στις κατηγορίες “Προσφερόμενη τιμή” και “Αξιοπιστία”.

Διαβάστε την πλήρη αξιολόγηση εδώ.

Εβδομαδιαία αναφορά – Ο χρυσός πέρασε την χειρότερη εβδομάδα εδώ και περισσότερο από ένα μήνα

Ο χρυσός έπεσε 4,3% αυτή την εβδομάδα, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 του Αυγούστου, για να κλείσει στα 1.327,90 δολάρια ή € 998,38 ανά ουγγιά.

Τιμή για τον χρυσόΤο πολύτιμο μέταλλο όδευε προς ένα 6% εβδομαδιαίων απωλειών, έχοντας υποχωρήσει στο χαμηλότατο των 1.305 δολαρίων κατά τη διάρκεια της νύχτας την Πέμπτη, όμως στη συνέχεια πέρασε το πρωί της Παρασκευής με διακυμάνσεις μεταξύ 1308 και 1312 δολάρια.

Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή, με τη μορφή χαμηλότερων αριθμών από το αναμενόμενο για το Consumer Confidence Report (έκθεση εμπιστοσύνης καταναλωτών) και τα ασθενή ποσοστά των λιανικών πωλήσεων φαινόταν σαν να μην είναι αρκετά για να ανεβάσουν τον χρυσό, καθώς αρχικά ανέβηκε στα 1.319 και στη συνέχεια υποχώρησε στα 1.308 δολάρια. Όμως η άνοδος των τιμών ήρθε στο τέλος, καθώς το μέταλλο τελικά ανέβηκε με το κλείσιμο της εβδομάδας στα 1.327 δολάρια, κατά τις τελευταίες ώρες των συναλλαγών.

Ήταν μια κακή εβδομάδα και για το ασήμι, δεδομένου ότι ακολούθησε την πορεία του χρυσού. Το ασήμι έκλεισε την εβδομάδα στα 22,27 δολάρια ή € 16,74 ανά ουγγιά. Η απώλεια του ήταν 6,6% για την εβδομάδα.

Οι προοπτικές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ φέρνει σε καλύτερη μοίρα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τους την επόμενη εβδομάδα, σε συνδυασμό με τις μειωμένες εντάσεις γύρω από τη Συρία, μείωσαν τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων αυτή την εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έδειξαν μια αδύναμη προοπτική ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Οι έμποροι θα περιμένουν πλέον το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, οι οποίοι συνεδριάζουν για να συζητήσουν το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα γίνει γνωστό έως την Τετάρτη της επόμενης εβδομάδας. Οι λογικότερες προσδοκίες μιλούν για μείωση των δαπανών κατά περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια το μήνα. Οτιδήποτε λιγότερο, όπως μια μείωση 5 εκατομμυρίων, ή καθυστέρηση στη μείωση κατά ένα μήνα, θα μπορούσε να παρακινήσει χρυσό για να κινηθεί υψηλότερα.

Τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι

Ολυμπιακών Αγώνων του ΣότσιΑριθμό ρεκόρ για την ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων αποτελλούν τα 1300 μετάλλια βάρους απο 460 έως 531 γραμμαρίων, που κατασκευασαν οι διοργανωτές των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων του Σότσι.
Στην μπροστινή τους πλευρά εμφανίζονται οι Ολυμπιακοί κρίκοι με χαραγμένες βουνοκορφές, ενώ υπολογίζεται πως για την κατασκευή ενός τέτοιου μεταλλίου χρειάζονται 18 ώρες δουλειάς.

Οι αθλητές  που θα έχουν την τύχη να συμμετέχουν στους χειμερινούς αγώνες του Σότσι και ειδικά εκείνοι που θα στεφθούν νικητές της 15η Φεβρουαρίου θα λάβουν κάτι ιδιαίτερα μοναδικό. Στις 15 Φεβρουαρίου 2014 συπληρώνεται ένας χρόνος απο την ημέρα που η Ρωσία επλήγη απο πτώση μετεωριτών στην περιοχή των Ουραλίων. Τα 7 μετάλλια που θα κερδίσουν οι αθλητές εκείνη την ημέρα θα περιέχουν κράμα μετεωρίτη όπως ανακοίνωσε ο υπουργός πολιτισμού του Chelyabinsk , Alexei Betekhtin. Ο κύριος Betekhtin είπε « Θα απονείμουμε τα μετάλλια σε όλους τους αθλητές που θα κερδίσουν χρυσό εκείνη την ημέρα καθώς και η πτώση των μετεωριτών και οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι γεγονότα παγκόσμιας σημασίας».

Οι αθλητές των ολυμπιακών αγώνων πάντα προσπαθούσαν και προσπαθούν   να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό  για να διεκδικήσουν το χρυσό μετάλλιο και μια θέση στην ιστορία των αγώνων. Από τί όμως είναι πραγματικά φτιαγμένα τα μετάλλια;

Το τελευταίο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο απονεμήθηκε το 1912 στους Ολυμπιακούς αγώνες στην Σουηδία. Απο εκεί και πέρα η σύσταση των μεταλλίων άλλαξε με αποτέλεσμα τα  χρυσά και ασημένια μετάλλια να είναι 92,5% ασήμι. Τα χρυσά μετάλλια είναι επικαλυμμένα με 6 γραμμάρια χρυσού. Όλα τα ολυμπιακά μετάλλια, πρέπει να έχουν 3 mm πάχος  και διάμετρο τουλάχιστον 60 mm. Τα χάλκινα μετάλλια είναι μπρούτζινα , ένα κράμα χαλκού με  κασσίτερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μόνο πραγματικά χρυσό μετάλλιο είναι εκείνο του βραβείου Νόμπελ το οποίο κατασκευάζεται απο χρυσό 18 καρατίων ενώ η εξωτερική του επίστρωση γίνεται με χρυσό 24 καρατίων. Πρίν απο το 1980 κατασκευαζόταν ολόκληρο απο χρυσό 23 καρατίων.

Οίκος Bulgari

Bulgari IonanninaΟ Ρίτσαρντ Μπάρτον αγόρασε στη δεκαετία του ‘60 ένα σμαραγδένιο δαχτυλίδι για την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, δηλώνοντας μπροστά στις κάμερες : «Εγώ έμαθα στην Ελίζαμπεθ την μπύρα. Αυτή μου έμαθε την Bulgari». Σαράντα χρόνια μετά, ο οίκος Κρίστις δημοπράτησε το δαχτυλίδι στη Νέα Υόρκη έναντι 80.000 δολαρίων. Το ποσό αυτό διατέθηκε στον αγώνα της ηθοποιού κατά του AIDS. Επρόκειτο για ένα πολύ μεγάλο ποσό, αλλά και μια δωρεάν διαφήμιση για την Bulgari.

«Η μοναδική λέξη που ξέρει στα ιταλικά είναι Bulgari» είχε πει για τη Λιζ Τέιλορ ο τέταρτος σύζυγός της Εντι Φίσερ. Στον απέραντο κατάλογο των πελατών του οίκου Bulgari, που με τα χρόνια άλλαξε το λογότυπό του σε BVLGARI, συναντά κανείς διάσημους σταρ, βασιλιάδες, ζάμπλουτους, σεΐχηδες, πολιτικούς και γενικώς όλη την αφρόκρεμα του 20ού αιώνα, από την πριγκίπισσα Σοράγια του Ιράν, την Εβίτα Περόν, την Ινγκριντ Μπέργκμαν, τη Σοφία Λόρεν και την Αννα Μανιάνι μέχρι την Αντζελίνα Ζολί, τη Νικόλ Κίντμαν, την Κίρα Νάιτλι, τη Σαρλίζ Θερόν, τη Βαλέρια Γκολίνο και αναρίθμητες άλλες σύγχρονες σταρ που δηλώνουν φανατικές του στιλ που χαρακτηρίζει τα κοσμήματα BVLGARI.
H Tζένιφερ Ανιστον είναι επίσης μία από αυτές. Στα Οσκαρ 2006 είχε φορέσει ένα κολιέ αριστούργημα με διαμάντια σμιλεμένα σε πλατίνα που έφερε την υπογραφή του οίκου BVLGARI.

Η ιστορία της Bulgari έχει έντονο ελληνικό χρώμα, αφού ιδρυτής της ήταν ο Σωτήριος Βούλγαρης από τους Καλαρρύτες Τζουμέρκων. Αρχικά η οικογένεια Βούλγαρη έμεινε στο χωριό Ποταμιά για σχεδόν μισό αιώνα, αλλά κατέληξαν μέσω Ζακύνθου και Νάπολης, το 1884 στην Ρώμη.  Πέντε χρόνια αργότερα, άνοιξε το πρώτο κοσμηματοπωλείο στη Ρώμη, ενώ με την βοήθεια των δύο γιών του, Κωνσταντίνο και Τζόρτζιο, άνοιξε το 1908 ένα ακόμη μαγαζί στη Ρώμη, το οποίο ακόμη και σήμερα θεωρείται η «ναυαρχίδα» της εταιρείας.

Aυτό που δεν ξέρει ο πιο πολύς κόσμος είναι ότι υπήρξαν στην Ρώμη αρκετοί άλλοι από τους Καλαρρύτες που άνοιξαν αντίστοιχα καταστήματα, όπως οι αδελφοί Νέσση οι οποίοι είχαν μαθητεύσει στην οικογένεια Βούλγαρη.

Bulgari jewelleryΉταν μια εποχή που ο κόσμος είχε μικρύνει και έτσι η ζήτηση για την τέχνη τους έφτανε σε όλη την Ευρώπη αλλά και την Μικρά Ασία ή την Αίγυπτο. Με την απελευθέρωση από τους Τούρκους αυξήθηκε και η ζήτηση για τα μοναδικά εκκλησιαστικά έργα τους.  To πρώτο κατάστημα της οικογένειας Βούλγαρη υπάρχει ακόμα στους Καλαρρύτες.

Ο Βούλγαρης δεν λησμόνησε ποτέ την καταγωγή του, γι’ αυτό και κράτησε για πάντα το ελληνικό διαβατήριο. Φρόντισε, μάλιστα, να παντρευτεί κοπέλα που του έστειλαν από την Ελλάδα, ενώ το 1930 χρηματοδότησε την κατασκευή ενός καταπληκτικού σχολείου στη γενέτειρα του.

Ο Σωτήριος Βούλγαρης πέθανε το 1932 και ετάφη ( όπως όλη η οικογένεια) στο νεκροταφείο των ξένων με το ελληνικό του όνομα. Οι δύο γιοί του ανέλαβαν την επιχείρηση μετά το θάνατο του πατέρα τους και στην ουσία ήταν αυτοί που της έδωσαν την εικόνα που έχει σήμερα, συνδυάζοντας το παραδοσιακό με το σύγχρονο ιταλικό στυλ. Συγκεκριμένα, την περίοδο αυτή υιοθετήθηκε ένα μοναδικό στυλ εμπνευσμένο από τον ελληνικό κλασικισμό και την ιταλική αναγέννηση.

Μέχρι την δεκαετία του ‘70, η Bulgari Co., υπό την καθοδήγηση των δύο γιών του Τζόρτζιο, διέθετε 44 κοσμηματοπωλεία και είχε πια διεθνοποιηθεί. Αν και πουλούσε ρολόγια διαφόρων διάσημων Ελβετών κατασκευαστών από τη δεκαετία του ‘;20, το 1977 εγκαινίασε τη δική της συλλογή. Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που την ανάγκασε να φτιάξει ένα εργοστάσιο παραγωγής ρολογιών στην Ελβετία. Από το 1992, η Bulgari Co. πρόσθεσε στη συλλογή της προϊόντα όπως αρώματα, μαντίλια, γραβάτες και καλλυντικά.

Σήμερα, Κληρονόμοι της εταιρίας Bulgari είναι τα αδέλφια Πάολο και Νιοκόλα, και ο ανηψιός τους Φρανζέσκο Τραπάνι.Οι παραπάνω είχαν ήδη πουλήσει από το 2011 την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρίας τους στην γαλλική εταιρία πολυτελών ειδών LVMH. Οι κληρονόμοι είχαν κρατήσει ένα ποσοστό 3.5% της εταιρίας και ο Κος Τραπάνι τη διεύθυνση της Bulgari. Στις αρχές του 2012 τα μέλη της οικογένειας πούλησαν το υπόλοιπο ταπεινό 3.5% έναντι του ποσού των 558 εκ. ευρώ. Με αυτό τον (ένδοξο ομολογουμένως) τρόπο απεχώρησε η τελευταία γενιά Bulgari από την εταιρία που ίδρυσε ο παππούς Σωτήριος Βούλγαρης  πριν από 127 χρόνια.

Εβδομαδιαία αναφορά – ο χρυσός και το ασήμι ανέκτησαν μέρος των απωλειών

Ήταν μια έντονη εβδομάδα και για τα δύο επενδυτικά μέταλλα, αφού ταλαντεύτηκαν από κέρδη σε απώλειες και στη συνέχεια σε μεγαλύτερες απώλειες καθώς η ένταση στη Συρία μεγάλωνε, τότε καλά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειξαν ότι η ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι σε καλό δρόμο, και τέλος μερικά άσχημα στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά ανεργίας στις ΗΠΑ που δείχνουν ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πιστεύουν μερικοί.

Τιμή για τον χρυσόΟ χρυσός και το ασήμι ξεκίνησαν την εβδομάδα καλά, αφού αυξήθηκε η τιμή για τον χρυσό από $ 1,396 σε $ 1.425 την Τρίτη, ωθούμενη από τις εντάσεις γύρω από τη Συρία. Καθώς έγινε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θα εμπλακούν αμέσως με τη Συρία, οι επενδυτές χρυσού έστρεψαν την προσοχή τους σε άλλα οικονομικά θέματα. Ισχυρά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ την Τετάρτη ανάγκασαν τα μέταλλα να ρίξουν τις τιμές τους – με τον χρυσό να πέφτει στα 1.385 δολάρια την Τετάρτη και στη συνέχεια χαμηλότερα, στα1.365 δολάρια την Πέμπτη – καθώς αυξήθηκαν οι φήμες ότι η ανάκαμψη στις ΗΠΑ βρίσκει ρυθμό και την Παρασκευή αναμένονταν ενημερώσεις που τελικά θα έδειχναν μεγάλη αύξηση στις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Η αστάθεια των τιμών αυξήθηκε, οδηγώντας στην δημοσίευση της “Non Farm Payroll Report” από τις ΗΠΑ την Παρασκευή, αλλά όταν η έκθεση επηρέασε τελικά την αγορά, ήταν αρνητική για την οικονομία, θετική για το χρυσό. Η έκθεση έδειξε ότι 169.000 νέες θέσεις εργασίας είχαν δημιουργηθεί τον Αύγουστο, λιγότερες όμως από τις αναμενόμενες 175.000 και απείχε πολύ από το μέσο όρο των 181.000 για το έτος. Ακόμη χειρότερος ο αριθμός των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, και οι δύο αρκετά χαμηλότερα.

Η δημοσίευση των αριθμών οδήγησε σε μια μαζική άνοδο των πολύτιμων μετάλλων, ο χρυσός ανέκτησε ένα μεγάλο μέρος των απωλειών της εβδομάδας για να κλείσει στα 1.388 δολάρια ή € 1,053 ανά ουγγιά. Το ασήμι έκλεισε την εβδομάδα στα 23,84 δολάρια ή € 18,08 ανά ουγγιά.

Το σπάνιο φαινόμενο του ηφαιστείου της Σαντορίνης

 ηφαίστειο ΚολούμποΕλληνες επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών που ερεύνησαν τον πυθμένα του ηφαιστείου της Σαντορίνης σε βάθος 500 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, διαπίστωσαν πως στο γεωθερμικό πεδίο του Κολούμπο λαμβάνουν χώρα μοναδικά φαινόμενα που όμοιά τους δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά στον κόσμο.

Για πρώτη φορά αποκαλύφθηκε πως χρυσάφι και άλλα σπάνια μέταλλα όπως το αντιμόνιο, σε εντυπωσιακές ποσότητες που σε αφήνουν έκπληκτο, εκλύονται από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο που βρίσκεται βορειοανατολικά του νησιού.

Χρυσάφι, αντιμόνιο, θάλλιο, άργυρος, αρσενικό, υδράργυρος, ψευδάργυρος αλλά και διοξείδιο του άνθρακα σε ποσότητες που ουδέποτε έχουν καταγραφεί, μαζί με μικροοργανισμούς που συμπεριφέρονται με ασυνήθιστο τρόπο και φαίνεται να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία των μετάλλων- και όχι μόνο- συνθέτουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία αυτού του ηφαιστείου.

Αυτό που έκανε αρχικά μεγάλη εντύπωση στους ειδικούς ήταν ότι στον πυθμένα του ηφαιστείου, μέχρι και 10 μ. ψηλότερα από αυτόν, δεν υπήρχε ίχνος ζωής. «Η μέγιστη περιεκτικότητα του δείγματος σε άργυρο ήταν 1.910 γραμμάρια στον τόνο. Ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η συγκέντρωση του αντιμονίου, αυτού του στρατηγικής σημασίας μετάλλου. Το βρήκαμε σε μέγιστη περιεκτικότητα 22.400 γραμμάρια στον τόνο (πάνω από 2,2% κατά βάρος!) Πρόκειται για ποσότητα που ενδεχομένως να μην έχει καταγραφεί ποτέ άλλοτε στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία. Οι αναλύσεις μας έδειξαν την ύπαρξη χρυσού σε περιεκτικότητα που εντυπωσιάζει. Η ανώτατη τιμή που μετρήσαμε ήταν 32 γραμμάρια στον τόνο και η μέση τιμή 9 – 10 γραμμάρια στον τόνο», είπε στα Νέα ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Στέφανος Κίλιας.

 Source - Greek Reporter

Ο χρυσός σταθερά χαμηλότερα

Οι τιμές του χρυσού έκλεισαν σταθερά χαμηλότερα χθες και έχουν έπεσαν λίγο ακόμα νωρίς σήμερα το πρωί.

Αγορά χρυσού

Η πτώση των τιμών, ως επί το πλείστον, οφείλεται σε κάποιο ρευστοποιήσεις από προσωρινούς επενδυτές, ωστόσο, υπάρχουν και άλλα θέματα στο παιχνίδι. Η ένταση γύρω από τη Συρία έχει χαλαρώσει κάπως και οι σχολιαστές είναι βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξει χτύπημα των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα τουλάχιστον. Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι η οικονομία τους αναπτύσσεται “συγκρατημένα έως μέτρια”, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη για την αγορά.

Οι έμποροι της αγοράς χρυσού πλέον θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους προς τις σημερινές συναντήσεις της τράπεζας της Αγγλίας, της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζα και της τράπεζας της Ιαπωνίας για περισσότερες ενδείξεις ως προς την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Στο κέντρο του ενδιαφέροντος αυτή την εβδομάδα παραμένει ωστόσο η “US Non Farm Payroll Report”, που αναμένεται να κυκλοφορήσει την Παρασκευή και συνήθως κατά κάποιο τρόπο κινεί την αγορά προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Περισσότερες νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ από ό, τι οι οικονομολόγοι έχουν προβλέψει θα στείλει σίγουρα το χρυσό πάλι χαμηλότερα, στις μέχρι προσφάτως χαμηλές τιμές του.

Εβδομαδιαία αναφορά – ο χρυσός επιστρέφει χαμηλότερα από $ 1400

Μετά από μια εβδομάδα σταθερού κέρδους, τόσο για τον χρυσό όσο και για το ασήμι, όπου ο χρυσός ανήλθε στο υψηλότερο σημείο από τα μέσα Μαΐου – αγγίζοντας τα 1.434 δολάρια ανά ουγγιά – τα δύο μέταλλα τελείωσαν την εβδομάδα χαμηλότερα, ενώ το ασήμι έκλεισε υψηλότερα και πάλι.

Τιμή χρυσού

Ο χρυσός έκλεισε την εβδομάδα στα 1,396.50, μειωμένο κατά 2,6% από την υψηλότερη τιμή του και μόλις 1 δολάριο κάτω από όπου ξεκίνησε την εβδομάδα. Το ασήμι έκλεισε την εβδομάδα στα 23,53 δολάρια ανά ουγγιά, 4,5% χαμηλότερα από το εβδομαδιαίο υψηλό του και 2,2% κάτω από την τιμή του στην αρχή της εβδομάδας.

Πολιτική αναταραχή και απειλή πολέμου στη Μέση Ανατολή ξέσπασε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς η κατάσταση στη Συρία ξεδιπλώνεται. Καθώς η απειλή μιας άμεσης επιχείρησης βομβαρδισμού μειώνεται, το ίδιο συμβαίνει και με την τιμή των πολύτιμων μετάλλων. Το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποίησε στη συνέχεια ψηφοφορία την Παρασκευή σχετικά με το εάν ή όχι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τον στρατό της και να παρέμβει στη Συρία – το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό και ο χρυσός υποχώρησε κάτω από τα 1.400 δολάρια για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Για τις ΗΠΑ σήμερα είναι αργία, κάτι που σημαίνει πιο ήσυχη μέρα όσον αφορά τις συναλλαγές. Όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στη Συρία αυτή την εβδομάδα, καθώς οι ΗΠΑ και η Γαλλία μπορεί να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική δύναμη κατά της συριακής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε μέτρα λαμβάνονται για την στρατιωτική δράση θα αυξήσει την τιμή των πολύτιμων μετάλλων.

Την Παρασκευή έχουμε τη δημοσίευση της “US Non Farms Payroll Report”, η οποία είναι πάντα μια σημαντική έκθεση για το χρυσό. Καλύτερα αποτελέσματα από το αναμενόμενο σχετικά με τον αριθμό απασχόλησης στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε πτώση της τιμής του χρυσού, χειρότερα από τα αναμενόμενα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοδο της τιμής του χρυσού και του ασημιού.

Αυτή τη στιγμή ο χρυσός βρίσκεται στα 1.393 δολάρια ή € 1.054 ανά ουγγιά, 0,1% χαμηλότερα. Το ασήμι βρίσκεται στα 24,12 δολάρια ή € 18,25 ανά ουγγιά, 2,6% υψηλότερα.

Έρευνα για χρυσό και χρυσές λίρες

Gold SovereignsΗ έρευνα για χρυσό και χρυσές λίρες είναι ένα απο τα πιο διαδεδομένα χόμπι.  Τα άτομα που ασχολούνται με το χόμπι αυτό, στην απλή διάλεκτο αναφέρονται και ως ψαχτήρια.

Το όνειρο για μια καλύτερη ζωή κάνει τον άνθρωπο να ψάχνει για χρυσές λίρες που προέρχονται απο τον πόλεμο του 1940 και είναι χαμένες σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. Τα ‘’ψαχτήρια’’ χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους έρευνας, προσπαθώντας να εντομίσουν κιβώτια με λίρες, σε διάφορα πιθανά και απίθανα σημεία όπως καταφύγια, σπηλιές, σε δέντρα, πηγάδια.

Η αφορμή να ασχοληθεί κάποιος με αυτό το χόμπι μπορεί να είναι από ένα τυχαίο γεγονός. Εάν όμως εμπλακείς, δύσκολα ξεφεύγεις. Άλλωστε όλοι κρύβουμε έναν νέο Indiana Jones, γιαυτό και αναζητάμε την περιπέτεια και τις συγκινήσεις που προσφέρει η αναζήτηση ενός κρυμμένου θησαυρού.

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την έρευνα είναι η ραβδοσκοπία, με μηχανήματα, ανιχνευτές, γεωραντάρ,μαγνητόμετρα και άλλα μηχανήματα που υπάρχουν για την έρευνα, τον εντοπισμό χρυσών λιρών.

Metal detectorΚατά την έρευνα όμως πολλές φορές τα ‘’ψαχτήρια’’ έχουν αντιμετωπήσει προβλήματαπου δεν κατάφεραν να λύσουν είτε γιατί η πληροφορία ήταν λάθος είτε τα μηχανήματα βγάζανε λάθος αποτέλεσμα για τον τελικό στόχο, καταλήγοντας σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και μόνο. Τι όμως φταίει; Αν είναι η πληροφορία λάθος ή το μηχάνημα δεν εντοπίζει σωστά, είναι κάποια απο τα ερωτήματα που απασχολούν τους σύγχρονους κυνηγούς θησαυρών.

 

Ευχάριστα Νέα – Ο χρυσός ξεπερνάει τα 1.400 δολάρια οδεύοντας προς τα 1.426

Ο χρυσός έσπασε την αντίσταση των 1.400ων δολαρίων στις μεταμεσονύχτιες συναλλαγές στηνGold on the rise Ασία, υποχωρόντας λίγο νωρίς το πρωί, πριν επανέλθει και φτάσει τα 1.412 δολάρια ή 1.059 ευρώ ανά ουγγιά.

Η περαιτέρω αντίσταση τώρα είναι στα 1.412 δολάρια – η υψηλότερη τιμή απο τον φετινό Ιούνιο – και ένα ξέσπασμα πάνω από αυτή τη τιμή θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κέρδη.

Το ασήμι ακολουθεί και αυτό την αύξηση των μετάλλων, με την τιμή να διαπραγματεύεται στα 24.25 δολάρια ή 18.19 ευρώ ανά ουγγιά.

Τα ασθενή οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ χθές, σε μορφή έκθεσης δείχνει ότι οι παραγγελίες για αγαθά – όπως αυτοκίνητα, ψυγεία, τηλεοράσεις κ.τ.λ. -  τον Ιούλιο, έπεσαν κατά 7.3%. Η μεγαλύτερη απο την αναμενόμενη πτώση των παραγγελειών για διαρκή αγαθά τονίζει πόσο αδύναμη είναι η οικονομία των ΗΠΑ, και αυξάνει την πιθανότητα της Federal Bank να μην μπορέσει να μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον Σεπτέμβριο όπως ήταν αναμενόμενο. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των ΗΠΑ, γνωστό και ως ποσοτική χαλάρωση, είναι θετικό για την τιμή του χρυσού.

Εβδομαδιαία αναφορά – Ο χρυσός ακριβώς κάτω από τα $ 1400

Ο χρυσός ανέβηκε περαιτέρω αυτή την εβδομάδα, κλείνοντας στα 1,397.80 δολάρια, ή € 1044, ένα κέρδος της τάξης του 1,5% για την εβδομάδα και ακριβώς κάτω από τη σημαντική γραμμή αντίστασης των τιμών στα 1.400 δολάρια.

Τιμή για τον χρυσό

Τιμή για τον χρυσό

Κέρδη και για το ασήμι αυτήν την εβδομάδα, παρά τις προβλέψεις των περισσοτέρων σχολιαστών που περίμεναν μια μικρή υποχώρηση μετά την τεράστια αύξηση της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς το λευκό μέταλλο ανέβηκε από τα 23,26 δολάρια στα 24,08 δολάρια ή € 17,98 – άλλη μία 3,5% αύξηση.

Ήταν μια ανιαρή εβδομάδα για τα δύο μέταλλα, μέχρι που μια έκθεση σχετικά με τις νέες κατοικίες στην Αμερική απογοήτευσαν την αγορά με χαμηλά ποσοστά, η έκθεση έδειξε ότι η οικονομία εξακολουθεί να είναι εύθραυστη, και έδωσε στα πολύτιμα μέταλλα μία ώθηση.

Οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο την επόμενη εβδομάδα, με τις προβλέψεις για τον χρυσό να δείχνουν να σπάσει την γραμμή αντίστασης των 1.400 δολαρίων, με κατεύθυνση τα 1.426 δολάρια.

Ο χρυσός και το ασήμι άλλαξε με ταχείς ρυθμούς.

The Gold Company - Ενημέρωση για το χρυσό και το ασήμιΟι συναλλαγές σε χρυσό και ασήμι ήταν ασταθής χθές, καθώς για άλλη μια φορά η αγορά γύρισε τις σκέψεις της για επίφοβο ”taper”.

Οι σημειώσεις απο την συνεδρίαση της επιτροπής της Federal Bank τον Ιούλιο – που αποφάσισε πότε οι ΗΠΑ θα αρχίσουν το πρόγραμμα ”Taper”, ή σιγά-σιγά να μειωθεί το μέγεθος του μαζικού προγράμματος αγοράς ομολόγων – κυκλοφόρησαν χθές στην αγορά καθώς οι έμποροι χρυσού κρατάνε την αναπνοή τους και περιμένουν οποιαδήποτε ένδειξη για το πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ”Taper”, τον Σεπτέμβριο όπως αναμενόταν ή όχι.

Στο τέλος οι σημειώσεις που κυκλοφόρησαν δεν πρόσφεραν κάποιες νεότερες ενδείξεις ώς προς το πότε θα ξεκινήσει η μείωση της αγοράς ομολόγων. Ωστόσο, η αναμονή του εγγράφου οδηγεί σε μια ασταθή συναλλαγή για το χρυσό και το ασήμι.

Ο χρυσός ξεκίνησε χθες την ημέρα στα 1.370 δολάρια ανά ουγγιά, και αμέσως έπεσε στα 1.361 δολάρια καθώς οι έμποροι απόκτησαν κέρδη έπειτα απο το ράλι των τιμών. Απο εκεί και μετά ήταν μια γρήγορη βόλτα μεταξύ της υψηλής τιμής των 1.378 δολαρίων και της χαμηλής των 1.357 δολαρίων πριν το κλείσιμο λίγο πιο κάτω απο τα 1.366 δολάρια.

Την ίδια ιστορία ακολούθησε και το ασήμι, καθώς η τιμή διακυμάνθηκε μεταξύ τα 23.40 και 22.45 δολάρια, πριν το κλείσιμο της ημέρας στα 22.89 δολάρια.

Σήμερα το πρωί ο χρυσός βρίσκεται ελαφρώς πιο κάτω, στα 1.363 δολάρια ή 1.022 ευρώ. Το ασήμι είναι αμετάβλητο στα 22.28 δολάρια.

Ο χρυσός υποχωρεί αφού έφτασε τις υψηλότερες τιμές των τελευταίων 2 μηνών.

Ο χρυσός υποχώρησε χθες αφού έφτασε τα 1.381 δολαρίων ανά ουγγιά, την υψηλότερη τιμή των τελευταίων δύο μηνών. Το μέταλλο έκλεισε 1,2% χαμηλότερα στα 1.365 δολάρια ανά ουγγιά.

Τιμή χρυσού

Τιμή χρυσού

Το ασήμι έμεινε λίγο πίσω από τις υψηλές του τιμές, έφτασε στα 23,61 δολάρια ανά ουγγιά, πριν από το κλείσιμο 1,7% χαμηλότερα στα 23,20 δολάρια. Η υποχώρηση των τιμών θεωρείται μια φυσιολογική διόρθωση μετά την πρόσφατη ξέφρενη άνοδο.

Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική περνούν την περίοδο των διακοπών, κάτι που σημαίνει πολύ λιγότερες, ισχνές συναλλαγές με χαμηλούς όγκους. Αυτό πρέπει να αλλάξει, καθώς οδεύουμε προς το Σεπτέμβριο.

Άλλες αγορές

Σημαντικές αγορές που επηρεάζουν την τιμή του χρυσού εμφανίζονται θετικές για το μέταλλο, το αμερικανικό δολάριο είναι πιο αδύναμο, το αργό πετρέλαιο είναι ισχυρότερο, και τα κρατικά ομόλογα σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αυξάνουν την τιμή τους – γεγονός που υποδηλώνει ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα για τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου στο μέλλον.

Ο χρυσός και το ασήμι συνεχίζουν να κινούνται χαμηλότερα σήμερα το πρωί, ο χρυσός συναλλάσσεται σήμερα στα 1.358 δολάρια ή € 1.017 ανά ουγγιά, μισό τοις εκατό χαμηλότερα. Το ασήμι – το οποίο έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις έναντι του χρυσού κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων – κερδίζοντας 14% την περασμένη εβδομάδα μόνο – συναλλάσσεται στα 22,56 δολάρια ή € 16,90 ανά ουγγιά – μια πολύ απότομη πτώση 2,7%.

Εβδομαδιαία αναφορά – ο χρυσός και το ασήμι σε περαιτέρω άνοδο

Hold Sell BuyΤόσο ο χρυσός, όσο και το ασήμι προχώρησαν υψηλότερα στις συναλλαγές χθες το απόγευμα και το βράδυ. Ο χρυσός ξεπέρασε την γραμμή αντίστασης στα 1.372 για να κλείσει την εβδομάδα στα 1.377 δολάρια ή € 1,032 ανά ουγγιά. Μια εντυπωσιακή εβδομαδιαία άνοδο 4,9%. Το ασήμι απέδωσε ακόμα καλύτερα, για να ολοκληρώσει την εβδομάδα στα 23,26 δολάρια ή € 17,44 ανά ουγγιά, μια τεράστια αύξηση της τάξης του 16,9% για την εβδομάδα.

Πολλοί σχολιαστές της αγοράς αναμένουν τα δύο μέταλλα να ανέβουν ακόμη υψηλότερα την επόμενη εβδομάδα, με το επίπεδο των 1.400 δολαρίων να αποτελεί εφικτό στόχο πλέον για τον χρυσό. Αν και το πρώτο βήμα του χρυσού θα πρέπει να είναι να ξεπεράσει τη νέα γραμμή αντίστασης στα 1.382 δολάρια.

Άνοδος του χρυσού στην υψηλότερη τιμή των τελευταίων οκτώ εβδομάδων

Ο χρυσός απογειώθηκε χθες, καθώς η Ελλάδα ήταν σε διακοπές, ξεπερνώντας τη γραμμή αντίστασης στα 1.350 δολάρια, για να φθάσει τελικά στα 1.366 δολάρια ή € 1,024 ανά ουγγιά.

χρυσός

Ο χρυσός συναλλάσσεται στα 1.340 δολάρια περίπου για ένα μεγάλο μέρος της ημέρας, πριν η τιμή μειωθεί στα 1.322 δολάρια στις απογευματινές συναλλαγές στο Λονδίνο. Λίγες ώρες αργότερα, η τιμή ανέκαμψε στα 1.340 δολάρια για μια ακόμη φορά, πριν ανέλθει της ισχυρής γραμμής αντίστασης των 1.350 δολαρίων, για να φθάσει τα 1.364 δολάρια ανά ουγγιά, 1,9% υψηλότερα, σε μια μεγάλη ανοδική κίνηση περίπου στις 17:00 ώρα Αθήνας.

Ο λόγος για τη θετική κίνηση των τιμών του χρυσού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναζήτηση των επενδυτών ενός ασφαλούς καταφυγίου για τα περιουσιακά τους στοιχεία, καθώς η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ ξεπούλησε, το δολάριο των ΗΠΑ έπεσε και προβλήματα ξέσπασαν στην Αίγυπτο και πάλι. Αναφορές λένε ότι 525 άνθρωποι έχουν πεθάνει τις τελευταίες δύο ημέρες στην Αίγυπτο λόγω των αντικυβερνητικών διαμαρτυριών.

Το ασήμι ακολούθησε την ανοδική πορεία του χρυσού, έχοντας μια ακόμα πιο σταθερή απόδοση, ανέβηκε από τα 22,00 δολάρια ανά ουγγιά, στα 23,01 δολάρια – μία εντυπωσιακή αύξηση των τιμών, ύψους 4,6%, σε μόλις μία ώρα συναλλαγών.

Ο χρυσός και το ασήμι σε άνοδο

επενδυτικό χρυσό,Ένα μίγμα ισχυρής ζήτησης για φυσικό χρυσό και μεγάλων αγορών από τους διαχειριστές κεφαλαίων, ανάγκασε τον χρυσό να επιστρέψει πάνω από τα 1.330 δολάρια, όπως και το ασήμι ακολούθησε το κίτρινο μέταλλο υψηλότερα. Ο χρυσός έκλεισε την πρώτη μέρα της νέας εβδομάδας 1,7% υψηλότερα, στα 1.337 δολάρια ή € 1,004 ανά ουγγιά. Το ασήμι έκλεισε 3,8% υψηλότερα, στα 21,40 δολάρια ή € 16,09 ανά ουγγιά.

Μετά από μήνες εκροής κεφαλαίων, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν την, επί πτώση, αγορά χρυσού, το μεγαλύτερο fund επενδύσεων χρυσού είδε νέες εισροές κεφαλαίων στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Επίσης, λέγεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια ζήτηση για χρυσό στην Ασία. Καθ’ όλα εντυπωσιακά, ο χρυσός κατόρθωσε να ανέβει ταυτόχρονα με το δολάριο – μια αύξηση του δολαρίου θα έπρεπε κανονικά να είναι αρνητικός παράγοντας για την τιμή του χρυσού.

Κατά τις μεταμεσονύκτιες ασιατικές συνεδριάσεις, οι συναλλαγές σε χρυσό και ασήμι παρέμειναν σχετικά σταθερές. Βραχυπρόθεσμα, ο στόχος του χρυσού είναι να κλείσει πάνω από τη γραμμή ισχυρής αντίστασης, στα 1.350 δολάρια.

Η Υποδιαίρεση του Χρόνου και τα Ορόσημα στην πρόοδο της μέτρησης του

Η Υποδιαίρεση του Χρόνου.

Ο χρόνος διαιρείται από αξιοσημείωτα φυσικά αστρονομικά φαινόμενα. Τέτοια είναι η περιοδική ανανέωσης των εποχών, οι φάσεις της σελήνης ή η συνηθισμένη (τακτική) διαδοχή της ημέρας και της νύχτας.

Για να διαιρεθεί σε μικρότερα χρονικά τμήματα, ήταν αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν τεχνητά μέσα. Έτσι έχουμε την χρησιμοποίηση ηλιακών δίσκων οι οποίοι σημείωναν την μετακίνηση της σκιάς ανάλογα με την κίνηση του ηλίου ή τις κλεψύδρες οι οποίες χρησιμοποιούσαν μία ελεγχόμενη ροή νερού και αργότερα άμμου.

Ορόσημα στην πρόοδο της μέτρησης του χρόνου

•    3500 ΠΧ : Αιγυπτιακός οβελίσκος

Egyptian ObeliskΟ οβελίσκος , στην αρχαία Αίγυπτο, ήταν το σχήμα αφιέρωσης  στον Θεό – Ρα ,τον δημιουργό της ανθρωπότητας, την πηγή του φωτός, την οντότητα στην οποία ο άνθρωπος ήταν απολύτως εξαρτημένος. Έμβλημά του ήταν ο ήλιος, το σύμβολο της ζωής, του φωτός, της γονιμότητας.
Το κύριο κέντρο λατρείας του ήταν η Ηλιούπολη ,Πι-Ρα το Αιγυπτιακό της όνομα, που σημαίνει η πόλη του θεού Ρα, όπου οι πρώτοι βασιλείς έχτισαν οβελίσκους με πυραμοειδή κορυφή.

Το πνεύμα του Θεού ήλιου υποτίθεται ότι εισερχόταν στον οβελίσκο σε συγκεκριμένες περιόδους και σε αυτές τις περιόδους προσφέρονταν ανθρώπινες θυσίες. Τα θύματα ήταν κυρίως σκλάβοι και ξένοι, ενώ αν δεν υπήρχαν, γινόταν διαλογή από τον τοπικό πληθυσμό.

•    1700 ΠΧ : Ημερολόγιο των Μάγια

Mayan CalendarΟι Μάγια είχαν 3 ημερολόγια, όλα οργανωμένα σε ιεραρχημένους κύκλους διάφορου αριθμού ημερών. Η μεγάλη απαρίθμηση (Long Count) ήταν το κύριο ημερολόγιο για ιστορικούς λόγους. Το Haab ήταν το πολιτικό ημερολόγιο και το Tzolkin το χρησιμοποιούσαν για θρησκευτικούς σκοπούς. Όλα τα ημερολόγια των Μάγια βασίζονταν στην σε σειρά απαρίθμηση των ημερών χωρίς να λαμβάνουν μέριμνα για το συγχρονισμό του ημερολογίου με τον ήλιο ή τη σελήνη. Ωστόσο, η μεγάλη απαρίθμηση και το Haab περιείχαν κύκλους των 360 και 365 ημερών, αντίστοιχα, οι οποίοι είναι συγκρίσιμοι με το ηλιακό έτος. Βασιζόμενο μόνο στην αρίθμηση των ημερών, το ημερολόγιο της μεγάλης απαρίθμησης προσομοιάζει περισσότερο με το σύστημα των ιουλιανών ημερών. Επίσης, σε αντίθεση με τα σύγχρονα ημερολόγια, οι μέρες και οι κύκλοι αριθμούνται από το 0, όχι από το 1 όπως τα περισσότερα άλλα ημερολόγια, πράγμα το οποίο διευκολύνει τους ημερολογιακούς υπολογισμούς του πολύ.

•    1000 ΠΧ : Ημερολόγιο των Ατζέκων

Aztec CalendarΤο ημερολόγιο των Αζτέκων είναι το ημερολογιακό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε από τους Αζτέκους, καθώς και άλλα Pre-Columbian λαών του κεντρικού Μεξικού. Είναι ένα από τα  Mesoamerican ημερολόγια που μοιράζονται τη βασική δομή των ημερολογίων από όλη την αρχαία Κεντρική Αμερική.  Το ημερολόγιο προβλέπει 365 ημέρες για ένα  ημερολογιακό κύκλο που ονομάζεται xiuhpohualli (μέτρηση χρόνου). Υπάρχει και ένα δεύτερο που προβλέπει  260 ημέρες και είναι  τελετουργικό και ονομάζεται tonalpohualli (αριθμός ημερών). Αυτοί οι δύο κύκλοι συνέθεταν ένα «αιώνα» 52 ετών. Το xiuhpohualli θεωρείται ότι είναι  γεωργικό ημερολόγιο, δεδομένου ότι βασίζεται στον ήλιο, και το tonalpohualli θεωρείται ότι είναι το ιερό ημερολόγιο.

•    1583: Ο Γαλιλαίος εφηύρε τους νόμους του εκκρεμούς που χρησιμοποιήθηκαν στα ρολόγια.

•    1656: Εκκρεμές του Huygens.

Στον 17ο αιώνα, οι ναυτικές δυνάμεις ζητούσαν μία αξιόπιστη μέθοδο υπολογισμού του γεωγραφικού μήκους στη θάλασσα. Ο προσδιορισμός όμως του γεωγραφικού μήκους απαιτεί ένα χρονόμετρο ακριβείας που να μπορεί να λειτουργεί μέσα σε ένα κινούμενο πλοίο και να μπορεί να δίνει την ώρα του λιμανιού από το οποίο ξεκίνησε. Ο Huygens κατασκεύασε ένα πολύπλοκο ρολόι εκκρεμές που έδινε τη δυνατότητα προσδιορισμού της ώρας απόπλου από το λιμάνι. Στη συνέχεια, προσπάθειες για την κατασκευή ενός «ναυτικού χρονομέτρου» ακολούθησαν πολλές. Το 1759 ένας χαρισματικός ξυλουργός στο επάγγελμα, John Harrisson ήταν το όνομά του,  τελειοποίησε ένα ρολόι που δεν ήταν εκκρεμές και το οποίο ήταν ιδιαίτερα ακριβές. Έτσι δόθηκε η πρώτη αξιόπιστη λύση στον προσδιορισμό του γεωγραφικού μήκους.

Ορόσημα στην πρόοδο της μέτρησης του χρόνου στον 20ο Αιώνα.

•    1918 : Εφεύρεση του  Κρυσταλλικού ταλαντωτής χαλαζία
(quartz)από τον Νομπελίστα Charles Hard Townes

•    1955 : Πρώτο ατομικό ωρολόγιο Κεσίου (Cesium)

1960 : Βασική συχνότητα ταλαντωτή χαλαζία (quartz) για εμπορική χρήση

Το 1960 μια Ελβετική ομάδα ερευνητών σχεδίασε και δοκίμασε την πρώτη ηλεκτρονική μηχανή ωρολογίου.

Η μηχανή αυτή έγινε γνωστή σαν μηχανή quartz (κρύσταλλος χαλαζία). Αυτά τα ωρολόγια που έπαιρναν ενέργεια από μία μπαταρία επέτρεψαν την αλλαγή της μέχρι τότε κλασσικής απεικόνισης της ώρας με δείκτες, με την εισαγωγή της ψηφιακής απεικόνισης.

Τα ωρολόγια quartz είναι αυτό που ονομάζουμε ακριβείας λόγω της υψηλής συχνότητας κίνησης-δόνησής τους (32 kHz). Η ημερήσια απόκλιση ισούται, λίγο-πολύ, με λιγότερο από 1 sec (δευτερόλεπτο).  Μία τόσο μικρή απόκλιση σε σχέση με τα μηχανικά ρολόγια, δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα στο κομμάτι που ονομάζουμε «ακριβής ώρα». Στα μηχανικά ρολόγια, η συχνότητα των ταλαντώσεων (αριθμός κινήσεων του οργάνου ρυθμιστή μιας κατεύθυνσης – φοράς ανά ώρα) κυμαίνεται  από 21,600 Ah (3 Hz) έως 28,800 Ah (4Hz), επιτρέποντας μία ημερήσια απόκλιση, λίγο-πολύ,  έως 10 sec (δευτερόλεπτα).

•    1964 : Ωρολόγιο Κεσίου (Cesium) για εμπορική χρήση

Πριν από το 1964, το διεθνές πρότυπο για το δευτερόλεπτο είχε βάση την τροχιακή περίοδο της Γης, αλλά η περίοδος του ρολογιού Cesium βρέθηκε να είναι πολύ πιο σταθερή  από την τροχιά της Γης! Η μονάδα SI του χρόνου, δηλαδή το δευτερόλεπτο, βασίζεται στην συχνότητα μετάβασης  του στοιχείου Cesium. Το ατομικό πρότυπο συχνότητας του Cesium αναπτύχθηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας στο Boulder του Κολοράντο.

•    1978 : Παγκόσμιο Σύστημα ευρέσεως θέσεως (GPS).

Ο ακριβής προσδιορισμός της γεωγραφικής θέσης είναι πολύ σημαντικός για πολλές δραστηριότητες. Παλαιότερα είχε δημιουργηθεί, ένα πλέγμα από παράλληλες και κάθετες προς τον Ισημερινό νοητές  γραμμές, οι οποίες περιέβαλαν ολόκληρη τη γη χαρακτηρίζοντας, µε αυτό τον  τρόπο, κάθε σημείο στην επιφάνειά της µε µία  ταυτότητα. Έτσι, μπορούσαμε να προσδιορίζουμε, με ακρίβεια, ένα σημείο στην επιφάνεια της γης. Κατά τη διάρκεια των ετών πολλά είδη τεχνολογιών εφαρμόστηκαν για  τον προσδιορισμό της γεωγραφικής θέσης, αλλά το καθένα είχε τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.   Πριν από μερικές δεκαετίες, το Αμερικανικό  Υπουργείο Αμύνης χρηματοδότησε ένα πρόγραμμα που θα του επέτρεπε να διαθέτει µία συσκευή µε την οποία να μπορούσε  να προσδιορίζει,  µε ακρίβεια,  τη  θέση των σημείων πάνω στη γη ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.  Η ανάπτυξη του προγράμματος είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ενός επαναστατικού οργάνου προσανατολισμού που ονομάστηκε  GPS (Global Positioning System) δηλαδή το παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού της  γεωγραφικής θέσης.

1993 : Παγκόσμιο Σύστημα ευρέσεως θέσεως (GPS) σε λειτουργία.

Σήμερα το GPS και ειδικά μετά το 1993, εφαρμόζεται στα αυτοκίνητα, στα πλοία, στα αεροπλάνα, στον  κατασκευαστικό τομέα, στις κάμερες, στις χαρτογραφήσεις, στα ολοκληρωμένα γεωγραφικά συστήματα, στη διαχείριση της  κυκλοφορίας στους δρόμους, ακόμη και στους φορητούς υπολογιστές. Η αλληλεπίδραση στη σχέση του GPS με το χρόνο είναι προφανής και θεωρείται ορόσημο στην πρόοδο που επιτελέστηκε τον 20ο αιώνα.

Ένα ασθενέστερο δολάριο και η ισχυρή ζήτηση ωθεί το χρυσό υψηλότερα.

Ένα ασθενές Αμερικάνικο δολάριο και η μεγάλη ζήτηση για φυσικό χρυσό, βοήθησε το χρυσό να αυξηθεί λίγο έπειτα την πτώση τριών εβδομάδων.

US DollarΟι τιμές του χρυσού και του ασημιού βρίσκονται υπό πίεση στο περισσότερο διάστημα της εβδομάδας, όπου ώθησε τις τιμές προς τα κάτω στα 1.274 δολάρια για το χρυσό και 19.17 δολάρια για το ασήμι. Χθές το απόγευμα οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται, καθώς το Αμερικάνικο δολάριο αποδυναμώθηκε, και τα νέα ότι υπήρχε μεγάλη ζήτηση για επενδυτικό χρυσό δεν άργησαν να έρθουν όταν ο χρυσός έπεσε κάτω απο τα 1.300 δολάρια.

Ασιατική ζήτηση χρυσού.

Η Standard Bank ανέφερε ότι η πριμοδότηση για φυσικό χρυσό – η τιμή που καταβάλλεται πάνω απο την πραγματική τιμή του χρυσού – στο Shanghai Gold Exchange ήταν 22.83 δολάρια στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, όταν η πραγματική τιμή του χρυσού ήταν ακόμα πάνω απο τα 1.300 δολάρια. Ωστόσο μόλις ο χρυσός έπεσε κάτω απο τα 1.300 δολάρια, η πριμοδότηση ανήλθε στα 26.25 δολάρια. Αυτό συγκρίνεται με μια τιμή μόλις 14.87 δολάρια στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας όταν ο χρυσός βρισκόταν πάνω απο τα 1.330 δολάρια.
Η φυσική πριμοδότηση στο Shanghai Gold Exchange είναι ένας αξιόπιστος δείκτης για την ζήτηση της Ασίας, όσο μεγαλύτερη είναι η πριμοδότηση, τόσο μεγαλύτερη και η ζήτηση.


Ο πάτος της Αγοράς;

Shanghai Gold ExchangeΟι ειδήσεις υποστηρίζουν θεωρίες ότι η αγορά χρυσού έχει ήδη βρεί τον πάτο. Η τράπεζα HSBC επίσης αναφέρει ότι η ζήτηση για χρυσό στην Κίνα είναι πιθανό να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα με τις τιμές κάτω απο τα 1.300 δολάρια, λέγοντας ότι οι εισαγωγές χρυσού απο το Χονγκ Κονγκ στην Κίνα αυξήθηκε σε 113 μετρικούς τόνους τον Ιούνιο αυτού του έτους, σε σύγκριση με τους 68 μετρικούς τόνους τον Ιούνιο του 2012.

Περαιτέρω πτώση του χρυσού λόγω έλλειψης ειδήσεων

Ο χρυσός έχει πέσει πάλι κάτω από το όριο των 1.300 δολαρίων, σε μεγάλο βαθμό λόγω έλλειψης θετικών νέων, καθώς οι διακοπές των εμπόρων της αγοράς σημαίνουν μικρότερος όγκος συναλλαγών.

Αγορά χρυσού

Ο χρυσός συναλλάσσεται στα 1.289 δολάρια ή € 973 ανά ουγγιά, ισχυρή στήριξη των τιμών παρατηρείται στις χαμηλές τιμές της περασμένης εβδομάδας (1.282 δολάρια). Αν ο χρυσός γλιστρήσει χαμηλότερα από αυτό το επίπεδο, θα μπορούσαμε να δούμε μια μεγαλύτερη πτώση των τιμών για άλλη μια φορά.

Η τιμή του χρυσού θα κυμαίνεται μεταξύ της ισχυρής γραμμής αντίστασης – στα 1.350 δολάρια ανά ουγγιά – και της ισχυρής γραμμής στήριξης – στα 1.282 δολάρια ανά ουγγιά. Μια απόσπαση της τιμής κάτω από τη γραμμή στήριξης ή πάνω από την γραμμή αντίστασης θα σηματοδοτήσει μια πολύ ισχυρότερη κίνηση, προς την κατεύθυνση της απόσπασης.

Χρυσός και ασήμι: Εβδομαδιαία αναφορά

Ο χρυσός έκλεισε την εβδομάδα χαμηλότερα στα 1.313 δολάρια ή € 988 ανά ουγγιά, αφού ξεκίνησε στα 1.327 δολάρια ή € 998. Το ασήμι έκλεισε ελαφρώς υψηλότερα, στα 19,89 δολάρια ή € 14,97 ανά ουγγιά, αφού ξεκίνησε στα 19,74 δολάρια ή € 14,86.

Hold Sell Buy

Η αγορά για τα δύο επενδυτικά μέταλλα είναι εξαιρετικά ασταθής αυτή τη στιγμή λόγω χαμηλότερου όγκου συναλλαγών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Οι δύο τελευταίες ημέρες της εβδομάδας συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα ευμετάβλητες για το χρυσό, που είδε την τιμή του να πέφτει κάτω από τα 1.300 δολάρια, φθάνοντας στο χαμηλότερο όριο των 1.282 δολαρίων, πριν ανακάμψει το απόγευμα της Παρασκευής πάνω από τα 1.310.

Ποσοτική Χαλάρωση

Δεν υπάρχει κανένα σημάδι μείωσης του επιπέδου της ποσοτικής χαλάρωσης από οποιαδήποτε από τις τρεις μεγάλες τράπεζες – την Αμερικανική Federal Reserve, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή την Τράπεζα της Αγγλίας. Οι οικονομίες σε όλες τις τρεις ζώνες παραμένουν εύθραυστες, με τα στοιχεία για την απασχόληση έξω από τις ΗΠΑ, κατά την “Non Farm Payroll Report” την Παρασκευή, να φαίνονται πολύ ασθενέστερα από ό, τι αναμενόταν, και τερμάτισε αποτελεσματικά τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα αρχίσει τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων τον Σεπτέμβριο – το οποίο αποτελεί τροχοπέδη για τις τιμές του χρυσού από τον Απρίλιο.

10 Πράγματα που Δε Γνωρίζατε Για… Τα Διαμάντια

Αν πιστέψουμε την Marilyn Monroe, τα διαμάντια είναι ο καλύτερος φίλος της γυναίκας ενώ σύμφωνα με τη Shirley Bassey είναι παντοτινά. Ας δούμε όμως δέκα πράγματα που δε γνωρίζατε σχετικά με αυτές τις εκθαμβωτικά αστραφτερές πολύτιμες πέτρες.

 

Ένα αρχαίο τσεκούρι

Ένα αρχαίο τσεκούρι

1. Τα διαμάντια αρχικά χρησιμοποιήθηκαν στο στίλβωμα και το τρόχισμα των τσεκουριών.

Στη λίθινη εποχή, πριν από περίπου 4.500 χρόνια, οι αρχαίοι Κινέζοι τα χρησιμοποιούσαν για να στιλβώνουν τσεκούρια τελειοποιώντας το φινίρισμά του σαν καθρέπτη.

 
 
 
 

ύφυρμα νανοράβδων άνθρακα

ύφυρμα νανοράβδων άνθρακα

2. Τα διαμάντια δεν είναι πλέον το σκληρότερο υλικό στον κόσμο.

Είναι κάτι που ίσχυε στο παρελθόν, αλλά δεν υφίσταται πια. Οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν μια σκληρότερη ουσία που στα εργαστήρια αποκαλείται “ ύμφυρμα νανοράβδων άνθρακα”. Το έφτιαξαν αφαιρώντας τον άνθρακα από τα διαμάντια και αφού τον θέρμαναν τον συμπίεσαν. Το ύμφυρμα νανοράβδων άνθρακα έχει κατά 11% μεγαλύτερη σκληρότητα από τα ίδια τα διαμάντια.

 
 
 

Τα Διαμάντια χρειάζονται άπειρο χρόνο

Τα Διαμάντια χρειάζονται άπειρο χρόνο

3. Τα περισσότερα διαμάντια έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 3 δισεκατομμυρίων ετών.

Χρειάζεται πολύς χρόνος για τη δημιουργία τους, ωστόσο ενάντια με αυτό που πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, δεν προέρχονται από τον άνθρακα. Παίρνουν τη μορφή τους έπειτα από αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από συνθήκες εξαιρετικά υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης. Το νεότερο διαμάντι είναι 100 εκατομμυρίων ετών.

 
 
 

 Ένα Ροζ Διαμάντι

Ένα Ροζ Διαμάντι

4. Τα διαμάντια έχουν διάφορα χρώματα.

Σωστά διαβάσατε, τα Διαμάντια δεν είναι μονάχα διαφανή, υπάρχουν σε ποικιλία χρωμάτων. Μπλε, Ροζ, Κόκκινα, Κίτρινα, Πορτοκαλί, Πράσινα, σκεφθείτε ένα χρώμα και σίγουρα θα βρείτε ένα φυσικό διαμάντι που να έχει την απόχρωση αυτή. Το χρώμα τους προέρχεται από τα κοιτάσματα ορυκτών που περιβάλλουν ένα διαμάντι κατά τη δημιουργία του. Τα Ροζ Διαμάντια είναι τα σπανιότερα στον κόσμο και ακολουθούνται από τα Μπλε.

 
 
 

Διαμαντένια παράθυρα σε διαστημόπλοιο

Διαμαντένια παράθυρα σε διαστημόπλοιο

5. Τα διαμάντια χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των παραθύρων των διαστημοπλοίων.

Λόγω της ικανότητάς τους να αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες και άλλες δυσμενείς συνθήκες, τα διαμάντια χρησιμοποιούνται ως παράθυρα στα διαστημόπλοια.

 
 
 
 
 

Ένα κοπίδι διαμαντιού

Ένα κοπίδι διαμαντιού

6. Το 80% των Διαμαντιών χρησιμοποιείται στη Βιομηχανία.

Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει πως όλα τα Διαμάντια καταλήγουν στα κοσμήματα. Για την ακρίβεια μονάχα ένα μικρό ποσοστό καταλήγει σε κάποιο κόσμημα καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους χρησιμοποιείται στην κατασκευή κοπιδιών και άλλων ανάλογων εργαλείων. Ένα διαμαντένιο κοπίδι μπορεί να κόψει το μέταλλο σε πάχος ανθρώπινης τρίχας.

 
 

Το 50% των διαμαντιών αγοράζεται από τις ΗΠΑ

Το 50% των διαμαντιών αγοράζεται από τις ΗΠΑ

7. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής διαμαντιών στον κόσμο.

Παρά το ότι εξορύσσει μονάχα το 1% των διαμαντιών παγκοσμίως, η Αμερική αγοράζει το 50% του συνολικού αριθμού των Διαμαντιών που εξορύσσονται ετησίως.

 
 
 
 
 

Τα Κοσμήματα του Βρετανικού Στέμματος

Τα Κοσμήματα του Βρετανικού Στέμματος

8. Το μεγαλύτερο Διαμάντι που βρέθηκε ποτέ ήταν 3,106 καρατίων.

Το Διαμάντι Cullinan είναι πλέον μέρος των Κοσμημάτων του Βρετανικού Στέμματος και φυλάσσεται στον Πύργο του Λονδίνου, πίσω από αλεξίσφαιρη τζαμαρία πάχους 2 ιντσών, με ασφάλεια υψηλής τεχνολογίας, μέσα σε έναν λειτουργικό στρατώνα που στεγάζει 1.000 Βρετανούς στρατιώτες. Αρκετά ασφαλής τοποθεσία.

 
 
 

Το Διαμάντι Cullinan

Το Διαμάντι Cullinan

9. Το Διαμάντι Cullinan δεν ήταν πάντα τόσο ασφαλές.

Παρά την τωρινή ασφαλή του τοποθεσία, το Διαμάντι Cullinan δεν είχε πάντα το σεβασμό που του άξιζε. Όταν εξορύχτηκε το 1905 στη Νότιο Αφρική και το παρουσίασαν στον διευθυντή του ορυχείου, εκείνος αφού το είδε το πέταξε από το παράθυρο λέγοντας “Αυτό δεν είναι Διαμάντι”.

Έπειτα ένα πλήρως αρματωμένο πλοίο που υποτίθεται πως μετέφερε το διαμάντι από την Νότιο Αφρική στην Αγγλία αποδείχθηκε αντιπερισπασμός και το πραγματικό διαμάντι απεστάλη μέσω απλού ταχυδρομείου.

 
 
 

Κόβοντας ένα διαμάντι

Κόβοντας ένα διαμάντι

10. Ένα Διαμάντι χάνει περίπου το 50% του βάρους του κατά την κοπή και το στίλβωμά του.

Τα διαμάντια δε βγαίνουν από το έδαφος αστραφτερά και γυαλιστερά, πρέπει να κοπούν με ειδικές διαδικασίες για να αντανακλούν το φως και κατόπιν να στιλβωθούν. Η πέτρα θα χάσει περίπου το μισό βάρος της κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

 
 

Ο χρυσός πέφτει παρά τα καλά νέα

Ο χρυσός υποχώρησε χθες το βράδυ παρά τα καλά οικονομικά στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μέταλλο ανέβηκε στα 1.335 δολάρια ανά ουγγιά το πρωί στις συναλλαγές στο Λονδίνο πριν υποστεί βαριές απώλειες καθώς άνοιξαν οι συναλλαγές στη Νέα Υόρκη, και ένα κύμα καλών οικονομικών δεδομένων κυκλοφόρησε στην αγορά.

Η οικονομία των αναπτύσσεται.

Η οικονομία των αναπτύσσεται.

Πρώτα ήρθε η είδηση ότι η οικονομία των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,7% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων για ρυθμό ανάπτυξης 0,9%. Στη συνέχεια ήρθαν τα νέα σχετικά με τις θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα για τον Ιούλιο – οι οποίες ανήλθαν σε 200.000 νέες θέσεις εργασίας – περισσότερες από το αναμενόμενο που ήταν 183.000.

Ο χρυσός κατρακύλησε στα 1.307 δολάρια καθώς η είδηση έγινε γνωστή στην αγορά, καθώς οι φόβοι ότι τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει ποσοτικό προγράμμα χαλάρωσης τους, σύντομα κυριάρχησε για άλλη μια φορά. Τέλος, το δελτίο τύπου από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ανακοινώθηκε αργά το βράδυ. Falling GoldΗ Ομοσπονδιακή Τράπεζα φαίνεται να “μαλακώνει” τη στάση της ελαφρώς στη δήλωσή της στην αγορά, δηλώνοντας ότι θα παραμείνουν «εξαιρετικά accomodative έως ότου η οικονομία των ΗΠΑ ενισχυθεί», μια δήλωση που δεν έδωσε φρέσκες ενδείξεις ως προς το πότε η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να μειωθεί. Η είδηση αυτή ενίσχυσε την αποφασιστικότητα των εμπόρων χρυσού της αγοράς, καθώς η τιμή αμέσως επέστρεψε μέχρι και στα 1.330 δολάρια για μια ακόμη φορά, πριν πέσει χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Περισσότερες Οικονομικές Ειδήσεις αναμένονται.

Οι έμποροι της αγοράς χρυσού θα επικεντρωθούν τώρα στο υπόλοιπο της εβδομάδας, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει σήμερα για να συζητήσουν τη νομισματική πολιτική τους, ακολουθούμενοι από το πολυαναμενόμενο “Non Farms Payroll Report” την Παρασκευή.
Ο χρυσός βρίσκεται σήμερα χαμηλότερα στα 1.317 δολάρια ή € 992 ανά ουγγιά.

Μία εβδομάδα οικονομικών ενημερώσεων.

Non Farm Payroll

Non Farm Payroll

Μια κρίσιμη εβδομάδα για την τιμή του χρυσού βρίσκεται μπροστά μας, καθώς η μία οικονομική έκθεση μετά την άλλη – όλες κρίσιμες για τις προοπτικές του χρυσού – έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά. Οι ενημερώσεις ξεκινούν με την έκθεση εμπιστοσύνης των καταναλωτών των ΗΠΑ την Τρίτη.

 

Συνεδριάσεις της Κεντρικής Τράπεζας

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακοινώσει πληροφορίες την Τετάρτη, οι οποίες θα αποτελούν μια ενημέρωση ως προς το εάν προτίθενται ή όχι να μειώσουν το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, γνωστό ως «ποσοτική χαλάρωση».

Η Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας επίσης θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να συζητήσουν τα σχέδια περαιτέρω ποσοτικής χαλάρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεδριάσει την Πέμπτη για τον ίδιο λόγο. Εκτός από τις πληροφορίες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, έκθεση σχετικά με την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ θα βγει την Τετάρτη.

Η Πέμπτη φέρνει τις εβδομαδιαίες ενημερώσεις του ποσοστού ανεργίας στις ΗΠΑ, πριν από την πιο σημαντική ενημέρωση την Παρασκευή – το “Non Farm Payrolls Report”, μια μηνιαία οικονομική έκδοση που δίνει μια ακριβή εκτίμηση της κατάστασης της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο χρυσός υποχώρησε ελαφρά. Αναμένεται σημαντική εβδομάδα.

Ο χρυσός έχει υποχωρήσει ελαφρά κατά τις νυχτερινές συναλλαγές στην Ασία, ασθενέστερη ζήτηση αναμένεται επίσης, καθώς οι τιμές πάγωσαν και αποτυγχάνουν να αναρριχηθούν πάνω από τα 1.350 δολάρια.

χρυσούΑφού ο χρυσός έκλεισε στα 1,333.80 δολάρια ή € 1.005 ανά ουγγιά, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, το μέταλλο υποχώρησε μισό τοις εκατό στα 1.327 δολάρια ή € 998 ανά ουγγιά. Αναλυτές της αγοράς αναμένουν η ζήτηση, η οποία υπήρξε εξαιρετικά ισχυρή από τον Απρίλιο, να μειωθεί. Τα πρώτα σημάδια της μείωσης της ζήτησης για φυσικό χρυσό έχουν ήδη παρατηρηθεί.

Το ασήμι ακολούθησε το “αδερφικό” μέταλλο σε μια πτώση σήμερα το πρωί – στα 19.74 δολάρια ή € 14,86 ανά ουγγιά. Μια πτώση 1,76%

Μια πολυάσχολη εβδομάδα και για τα δύο επενδυτικά μέταλλα, καθώς μια σειρά νέων οικονομικών εκθέσεων αναμένεται, οποιαδήποτε από τις οποίες θα μπορούσε να στείλει το χρυσό και το ασήμι υψηλότερα ή χαμηλότερα αν οι αριθμοί απογοητεύσουν τους οικονομολόγους ή να ξεπεράσουν τις προσδοκίες τους.

Τι σημαίνει αυτό για τους πελάτες μας που επισκέπτονται τα καταστήματα της Αθήνας, Περιστερίου, Νίκαιας, Αμαρουσίου ή Παγκρατίου;

Παρά την υποχώρηση, ο χρυσός εξακολουθεί να ανοίγει την εβδομάδα με μισή ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από το προηγούμενο πρωί της Δευτέρας, στα 1.327 δολάρια σε σύγκριση με τα 1.319 δολάρια ανά ουγγιά στις 22 Ιουλίου.

Ο χρυσοσ τα αρχαια χρονια

Η εκμετάλλευση χρυσού, αργύρου και μολύβδου είχε μεγάλη σημασία για τους αρχαίους λαούς και ιδιαίτερα για τους Αρχαίους Έλληνες. Υπάρχουν πολλές ιστορικές αναφορές που δηλώνουν την αξία και τη σημασία των μετάλλων αυτών στη ζωή τους. Ιδιαίτερα ο χρυσός και ο άργυρος αποτέλεσαν την εποχή εκείνη σύμβολο δύναμης και εξουσίας, αντικείμενο λατρείας και πολύ συχνά αιτία πολέμου. Τα μεγαλύτερα μεταλλεία εξόρυξης χρυσού κατά την αρχαιότητα λειτουργούσαν σε περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης. Πολλές αρχαίες ελληνικές πόλεις και πολλοί ηγεμόνες στηρίζουν τη δύναμή τους στην εκμετάλλευση των μεταλλείων αργύρου και χρυσού. Ορόσημο στην αρχαία ιστορία είναι το γεγονός ότι από την εκμετάλλευση αργύρου στο Λαύριο οι Αθηναίοι κατασκεύασαν εκτός των άλλων 200 τριήρεις και συνέτριψαν μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες τον Περσικό στόλο στη Σαλαμίνα.

Αναμφίβολα στην εξελικτική πορεία του αρχαίου Ελληνισμού έπαιξαν τα «χρυσεία» της Μακεδονίας, και ιδιαίτερα της περιοχής που εκτείνεται από τον Αξιό ως τον Νέστο, της Θάσου συμπεριλαμβανομένης. Το σπουδαιότερο μέταλλο που ανακαλύφθηκε εκεί και χρησιμοποιήθηκε από τους κατοίκους του τόπου ήταν ο χρυσός. Για αιώνες τα μεταλλεία του Παγγαίου παρείχαν σε μεγάλη αφθονία τον χρυσό και τον άργυρο. Η αναζήτηση του χρυσού αποτελούσε το πιο σπουδαίο ζήτημα για την περιοχή στη διάρκεια των αιώνων και είναι το μυστικό όλης της ιστορίας του. Ο Θουκυδίδης ήταν κάτοχος μεταλλείων στη Σκαπτή Ύλη (στην κοιλάδα των Φιλίππων) και δίνει πληροφορίες βασιζόμενες και στην προσωπική του πείρα.

Κατά τον Ηρόδοτο, οι Θάσιοι, που ως το 463 π.Χ. είχαν στα χέρια τους το εμπόριο του χρυσού και του αργύρου του Παγγαίου, κέρδιζαν 200 με 300 τάλαντα το χρόνο, από τα οποία 80 από τη Θάσο, 80 από τη Σκαπτή Ύλη και τα υπόλοιπα από το Παγγαίο. Επίσης κατά τον Ηρόδοτο, ο Πεισίστρατος, τον 6ο αιώνα π.Χ., χάρη στα πλούτη που απέκτησε στα μεταλλεία του Παγγαίου κατά την εξορία του, ανακατέλαβε την εξουσία στην Αθήνα και στερέωσε την εξουσία του. Ομοίως, πάλι κατά το Ηρόδοτο, ο τύραννος της Μιλήτου Ιστιαίος απέκτησε πολλά από τα πλούτη του –είχε κόψει μάλιστα και χρυσά νομίσματα- από τα χρυσωρυχεία της Μυρκίνου (κοντά στον Στρυμόνα), τα οποία του είχε παραχωρήσει ο Δαρείος, σαν κυρίαρχος της περιοχής την εποχή εκείνη. Read more

Ο χρυσός παίρνει μια ανάσα ή μήπως είναι μια ”Dead Cat Bounce”

Ο χρυσός χθές έπεσε απο τα υψηλά, μετά την επίτευξη των 1.347 δολαρίων ανά ουγγιά την Τρίτη, το κίτρινο μέταλλο υποχώρησε στα 1.340, αυξήθηκε και πάλι στα 1.345, πριν την κατακόρυφη πτώση μέχρι τα 1.314 δολάρια. Οπότε η πρόσφατη αύξηση της τιμής του χρυσού πάνω απο τα 1.300 είναι η πραγματική αρχή μιας νέας αγοράς για τον χρυσό; Ή είναι απλά μια ”Dead Cat Bounce”

“Dead Cat Bounce”

Dead Cat Bounce

“Dead Cat Bounce”

Στους κύκλους συναλλαγών μετοχών και εμπορευμάτων στο Λονδίνο η φράση ”Dead Cat Bounce” χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα εμπόρευμα ή ένα απόθεμα που έχει πέσει μέχρι στιγμής, και συνεχίζεται να μειώνεται. Ωστόσο σε ένα ορισμένο σημείο η πτώση σταματάει και στην πραγματικότητα αρχίζει να ανεβαίνει, ξεγελώντας τους εμπόρους της αγοράς να πιστεύουν ότι η πτώση τελείωσε. Και καθώς οι ”απρόσεκτοι” έμποροι συσσωρεύουν τα μετρητά τους και πάλι στην αγορά πιστεύοντας ότι είναι στο κάτω σημείο, τα αποθέματα ή τα εμπορεύματα αρχίζουν να πέφτουν και πάλι. Η αρχή πίσω από την φράση είναι ακόμα και μια νεκρή γάτα, όταν έπεσε από ένα μεγάλο ύψος, θα αναπηδήσει όταν χτυπήσει στο πάτωμα. Η αναπήδηση δεν σημαίνει ότι η γάτα είναι ζωντανή, είναι απλή φυσική. Έτσι ακριβώς και ένα εμπόρευμα θα αναπηδήσει ή θα σημειώσει άνοδο αν η πτώση είναι μεγάλη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το εμπόρευμα ή το απόθεμα είναι ”ζωντανό”, αλλά ένα προσωρινό φαινόμενο.

Οπότε ο χρυσός σημείωσε άνοδο όπως μια ”Dead Cat Bounce”, μια προσωρινή αύξηση της τιμής πριν συνεχίσει την πτώση; Ή μηπως είναι απλά μια θετική κίνηση για την πορεία του μετάλλου προς τα πάνω; Ο χρόνος θα δείξει.

Τιμή για τον χρυσό

Τιμή για τον χρυσό

Τιμή για τον χρυσό

Ο χρυσός προς το παρών συναλλάσεται στα 1.320 δολάρια ανά ουγγιά. Θα πρέπει πραγματικά να κρατηθεί πάνω ή γύρω απο αυτό το επίπεδο για να δώσει στην αγορά την πλήρη εμπιστοσύνη για μία ανοδική πορεία. Αν καταφέρει να κρατηθεί στα 1.320 δολάρια σήμερα, ή και ακόμα να πάει λίγο ψηλότερα, ίσως τις προσεχείς ημέρες να δούμε μια ώθηση προς τα 1.350 δολάρια. Αν όμως πέσει κάτω απο τα 1.320 – η τιμή θα πρέπει να κρατηθεί πάνω απο τα 1.300 δολάρια. Το ενδεχόμενο της πτώσης κάτω απο τα 1.300 δολάρια, θα δείξει μια τεράστια αδυναμία στην αγορά και θα είναι ο δείκτης που πολλοί έμποροι θα χρησιμοποιήσουν για να πουλήσουν τις μετοχές τους σε χρυσό – το οποίο θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της τιμής προς το επίπεδο των 1.200ων δολαρίων.

Η τιμή του χρυσού και ασημιού

Ο χρυσός χτύπησε τα ψηλά τεσσάρων εβδομάδων.

The Gold Company - Ενημέρωση για το χρυσό και το ασήμιΟ χρυσός ήταν αισθητά υψηλότερα στο τέλος των συναλλαγών την Δευτέρα, φτάνοντας τα 1.339 δολάρια ανα ουγγιά, προτού σταθεροποιηθεί στα 1.335 δολάρια.

Το μέταλλο ξεπέρασε την γραμμή αντίστασης των 1.300ων δολαρίων και τα 1.321 δολάρια προκάλεσαν αναστάτωση στην αγορά και ώθησε την αγορά στην υψηλότερη τιμή των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων.
Το Αμερικάνικο δολάριο είναι αδύναμο – καθώς υπάρχει φόβος απο την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα για μείωση μηνιαίων ομολόγων ή μείωση της ”ποσοτικής χαλάρωσης” – και με την τιμή του αργού πετρελαίου υψηλά, είναι θετικό για την τιμή του χρυσού.

Το ασήμι και αυτό αυξήθηκε, όχι όμως όπως το περίμεναν ορισμένοι σχολιαστές. Το ασήμι ακολούθησε τον χρυσό, κλείνοντας την ημέρα στα 20.54 δολάρια ή 15.56 ευρώ ανά ουγγιά.

Ο χρυσός και το ασήμι είναι τώρα σε μια άνοδο τριών εβδομάδων. Ο επόμενος στόχος για το χρυσό είναι να ξεπεράσει τα 1.350 δολάρια και για το ασήμι τα 21.00 δολάρια.

Ο χρυσός συναλλάσετε λίγο πιο χαμηλά σήμερα το πρωί, στα 1.331 δολάρια ή 1.010 ευρώ ανά ουγγιά. Το ασήμι βρίσκεται στα 20.26 δολάρια ή 15.35 ευρώ ανά ουγγιά

Η τιμή του χρυσού και ασημιού

Ο χρυσός έκανε άλμα πάνω απο τα 1.300 δολάρια.

The Gold Company - Ενημέρωση για το χρυσό και το ασήμιΈπειτα απο κέρδη 5.4% δυο εβδομάδες πριν και μια πιο μέτρια εβδομάδα την προηγούμενη με κέρδη 1.2% για να καταλήξει στα 1.300 δολάρια ανά ουγγιά κατα τη διάρκεια των βραδυνών συναλλαγών.

Λίγο μετά το άνοιγμα των αγορών την Κυριακή το βράδυ, ο χρυσός απο τα 1.296 δολάρια – τιμή κλεισίματος της Παρασκευής – έφτασε τα 1.315 δολάρια ανά ουγγιά. Απο εκεί συνέχισε να αυξάνεται και στις 8.30 π.μ ώρα Αθήνας έφτασε τα 1.320 δολάρια. Η χαμηλή τιμή του Απριλίου, 1.321 δολάρια – θεωρείται ένα μεγάλο σημείο αντίστασης των τιμών – ήρθε στην θέση της πριν της 9 π.μ., είχε οδηγήσει σε ένα ολίσθημα και στη συνέχεια σε μια πτώση για τον χρυσό. Ο χρυσός παλεύει να φτάσει το επίπεδο της αγοραστικής δυναμικής που χρειάζεται να περάσει και να συνεχίσει προς τα πάνω, και το ίδιο φαίνεται να ισχύει και σήμερα όπου ο χρυσός έφτασε τα 1.322 δολάρια στις 9.05 ώρα Αθήνας σημειώνοντας μια κίνηση πώλησης πέφτοντας και πάλι στα 1.317 δολάρια προτού επανέλθει στα 1.319 δολάρια ή 1.003 ευρώ ανά ουγγιά.
Οι έμποροι παρακολουθούν την τιμή για να δουν αν μπορεί να ξεπεράσει τα 1.321 δολάρια.

Το ασήμι ακολουθεί και αυτό την τιμή του χρυσού, με την τιμή να φτάνει στις 9.15 ώρα Ελλάδος τα 19.97 δολάρια ή 15.17 ευρώ ανά ουγγιά.

Τι σημαίνει αυτό για τους πελάτες της The Gold Company που επισκέπτονται τα καταστήματά μας στο Περιστέρι, Νίκαια, Πατησίων, Παγκράτι και Μαρούσι;

Οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων είναι επάνω, ο χρυσός βρίσκεται 7.8% πάνω απο τα 1.223 δολάρια ανά ουγγιά την Δευτέρα 8 Ιουλίου, και 2.3% πάνω απο την Δευτέρα 15 Ιουλίου. Το ασήμι είναι 5.7% επάνω απο την Δευτέρα 8 Ιουλίου και μόλις 1% απο την περασμένη Δευτέρα.

Η τιμή του χρυσού και ασημιού

Ο χρυσός σε άνοδο και πάλι

The Gold Company - Ενημέρωση για το χρυσό και το ασήμιΟ χρυσός σημείωσε άνοδο κατά τη διάρκεια των βραδυνών συναλλαγών, φθάνοντας τα 1.294 δολάρια ανά ουγγιά, μετά το άνοιγμα της ημέρας στις 1.277.

Η τιμή του χρυσού παρασύρθηκε υψηλότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, φθάνοντας τα 1.287 στο Λονδίνο πριν εγκατασταθεί στα 1.285 για το υπόλοιπο της ημέρας.  Η δεύτερη ομιλία του Ben Bernanke στο Κογκρέσο το απόγευμα, στην οποία παραδέχτηκε ότι «δεν κατανοεί πραγματικά τον χρυσό ” δεν ήταν κάτι ικανό για να μετακινηθεί η τιμή του χρυσού. Η τιμή των μετάλλων πήδηξε από τα 1.283, στα 1.294 σχεδόν αμέσως μόλις άνοιξαν οι βραδυνές συναλλαγές στο Χονγκ Κονγκ.

Ένα ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ και η ισχυρή ζήτηση στην Κίνα είναι οι κύριοι οδηγοί της τιμής του χρυσού. Το κλειδί για το χρυσό τώρα, κατά τους εμπόρους της αγοράς, είναι κατά πόσον ή όχι το μέταλλο μπορεί να αναρριχηθεί πάνω από το σημείο των 1.300 δολάρια, το οποίο θεωρείται ως ένα σημείο αντίστασης και είναι το κλειδί για τη μελλοντική τιμή του χρυσού.

Ο χρυσός σε άνοδο και πάλι.

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο κατά τη διάρκεια των βραδυνών συναλλαγών, φθάνοντας τα 1.294 δολάρια ανά ουγγιά, μετά το άνοιγμα της ημέρας στις 1.277.

χρυσού BullΗ τιμή του χρυσού παρασύρθηκε υψηλότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, φθάνοντας τα 1.287 στο Λονδίνο πριν εγκατασταθεί στα 1.285 για το υπόλοιπο της ημέρας. Η δεύτερη ομιλία του Ben Bernanke στο Κογκρέσο το απόγευμα, στην οποία παραδέχτηκε ότι «δεν κατανοεί πραγματικά τον χρυσό ” δεν ήταν κάτι ικανό για να μετακινηθεί η τιμή του χρυσού. Η τιμή των μετάλλων πήδηξε από τα 1.283, στα 1.294 σχεδόν αμέσως μόλις άνοιξαν οι βραδυνές συναλλαγές στο Χονγκ Κονγκ.

 Κίνα

Ένα ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ και η ισχυρή ζήτηση στην Κίνα είναι οι κύριοι οδηγοί της τιμής του χρυσού. Το κλειδί για το χρυσό τώρα, κατά τους εμπόρους της αγοράς, είναι κατά πόσον ή όχι το μέταλλο μπορεί να αναρριχηθεί πάνω από το σημείο των 1.300 δολάρια, το οποίο θεωρείται ως ένα σημείο αντίστασης και είναι το κλειδί για τη μελλοντική τιμή του χρυσού.

Η τιμή του χρυσού και ασημιού

The Gold Company - Ενημέρωση για το χρυσό και το ασήμιΟ χρυσός σημείωσε μέτρια άνοδο χθες, φθάνοντας τα 1.290 δολάρια ανά ουγγιά, σε μια ήρεμη ημέρα συναλλαγών. Υπήρξε μια παρτίδα νέων οικονομικών δεδομένων απο τις Ηνωμένες Πολιτείες που όμως δεν ήταν αρκετά για να μετακινήσουν την τιμή του χρυσού. Το επίπεδο εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις ΗΠΑ ήταν ελαφρώς υψηλότερο απο το αναμενόμενο, ενώ στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή αναφέρθηκαν όπως ήταν αναμενόμενο.

Οι έμποροι της αγοράς χρυσού περιμένουν σήμερα την εξαμηνιαία κατάθεση του προέδρου της Fed, Ben Bernanke, στο Κογκρέσο σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ και προς τα που κατευθύνεται η τιμή του χρυσού.
Η ζήτηση για φυσικό χρυσό είναι υψηλότερη σε Ινδία και Ασία, με κάποιους σχολιαστές να κάνουν εικασίες ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αγοράζουν επίσης χρυσό σε αυτά τα επίπεδα.
Ο χρυσός σήμερα συναλλάσεται στα 1.289 δολάρια ή 980 ευρώ ανά ουγγιά, λίγο πιο κάτω σήμερα το πρωί. Το ασήμι βρίσκεται στα 19.87 δολάρια ή 15.11 ευρώ ανά ουγγιά.

Νομίσματα Μέρος 3ο

λίρα αγγλίαςΑυτή την εβδομάδα θα δούμε ποιες είναι οι σωστές παραστάσεις που έχουν οι λίρες αντίστοιχα με την ημερομηνία κοπής τους.

Το Βρετανικό υπουργείο οικονομικών υπολόγισε πως το 1955 στην Ελλάδα κυκλοφορούσαν περίπου 15 με 20 εκατομμύρια χρυσές λίρες, εκ των οποίων σχεδόν το ένα εκατομμύριο ήσαν κάλπικες, κυρίως ιταλικές.

Όπως είπαμε και πιο πάνω η πιο αποδοτική μέθοδος είναι η εξέταση γνησιότητας με γυμνό μάτι.

Μερικές βασικές διαφορές που κάπως εύκολα τις διακρίνουμε είναι οι ακόλουθες:

Το νομισματοκοπείο του Λονδίνου δεν εξέδωσε χρυσές λίρες μεταξύ των ετών 1918 και 1925. Επισης από το 1932 μέχρι το 1957. Αυτό όμως δεν εμπόδισε μερικούς παραχαράκτες να κατασκευάσουν λίρες με αυτές της χρονολογίες!

Σύμφωνα με τα παρακάτω μπορείτε να τσεκάρετε τις παραστάσεις και τις χρονολογίες.

Έτσι αν σας φέρει παράδειγμα κάποιος λίρα που να έχει ημερομηνία 1893 και έχει πάνω την Ελισάβετ

Τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά…

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΕΙΡΑ  ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ  ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΛΙΡΑΣ

1.α. Κοπές των ετών 1838-1887

Στην μπροστινή όψη φέρουν ανάγλυφη την προσωπογραφία της βασίλισσας Βικτωρίας, σε νεαρή ηλικία με τα μαλλιά κότσο. Στην πίσω όψη διακρίνομε 2 τύπους (μέχρι το 1887) τον θυρεό(σπάνια συλλεκτική) και από το 1871 μέχρι το 1887 επίσης τον Άγιο Γεώργιο να σκοτώνει τον δράκο.

β. Κοπές των ετών 1887-1893

Φέρουν τη βασίλισσα Βικτωρία πάλι σε ανάγλυφο αλλά σε σχετική προχωρημένη ηλικία.

γ. Κοπές των ετών 1893-1901

Η ίδια βασίλισσα η Βικτωρία σε πιο προχωρημένη ηλικία με διάδημα και χαρακτηριστικό πέπλο.

2. Κοπές των ετών 1902-1910

Φέρουν την εικόνα του βασιλιά Εδουάρδου VII.

3. Κοπές των ετών 1911-1932

Φέρουν την εικόνα του βασιλιά Γεωργίου V.

(Δεν λαμβάνομε υπ’ όψη την αναμνηστική κοπή του 1937 με εικόνα τον Γεώργιο VI που είχε συλλεκτικό σκοπό με κοπή) μικρού αριθμού λιρών.

Σημειώνουμε ότι μετά το 1877 έως σήμερα οι λίρες που κόπηκαν φέρουν στη μια όψη τους τον Άγιο Γεώργιο που σκοτώνει το δράκο.

Η τιμή του χρυσού και ασημιού

The Gold Company - Ενημέρωση για το χρυσό και το ασήμιΟ Χρυσός και το Ασήμι είναι υψηλότερα σήμερα, ο χρυσός αυξήθηκε κατά 5.4% την περασμένη εβδομάδα – η μεγαλύτερη άνοδος απο τον Σεπτέμβριο του 2011, το κίτρινο μέταλλο έχει σβήσει πλέον τις μεγαλύτερες απώλειες που υπέστη από την τελευταία μεγάλη πτώση πριν από λίγες εβδομάδες. Το ασήμι αυξήθηκε κατά 5.5% την περασμένη εβδομάδα, και ανέρχεται στα 19.93 δολάρια ή 15.26 ευρώ ανά ουγγιά.

Ο χρυσός σήμερα ανέρχεται λίγο πιο κάτω απο το κρίσιμο σημείο των 1.300ων δολαρίων, στα 1.289,50 δολάρια ή 986.15 ευρώ ανά ουγγιά. Η δοκιμή για το χρυσό θα είναι αν θα μπορεί να ξεπεράσει και στην συνέχεια να παραμείνει πάνω απο τα 1.300 δολάρια ανά ουγγιά.

Οι αναφορές απο την αγορά χρυσού δείχνουν ότι η αύξηση της τιμής του χρυσού βρίσκεται κάτω απο την ισχυρή αγοραστική ζήτηση των αμοιβαίων κεφαλαίων και των επενδυτών ανατολικών χωρών όπως η Κίνα. Η πραγματική είδηση για τους επενδυτές, ωστόσο, είναι η εμφάνιση των αμοιβαίων κεφαλαίων από αγοραστές.

Τι σημαίνει αυτό για τους πελάτες της The Gold Company που επισκέπτονται τα καταστήματά μας σε Περιστέρι, Νίκαια, Πατησίων, Παγκράτι και Μαρούσι;

Οι πελάτες θα αναμένουν υψηλότερες αποτιμήσεις αυτή την εβδομάδα καθώς η τιμή του χρυσού και ασημιού έχουν αυξηθεί κατά 5% απο την περασμένη Δευτέρα. Αυτό σημαίνει ότι σε μια εκτίμηση που η τιμή ανερχόταν στα 2.000 ευρώ την Δευτέρα 8 Ιουλίου, σήμερα η τιμή θα βρίσκεται στα 2.100 ευρώ.

Απογευματινή Ενημέρωση

 

  • Ο χρυσός βρίσκεται χαμηλά έπειτα απο κέρδη τεσσάρων εβδομάδων.
  • Εβδομαδιαία κέρδη στο 4%
  • Το Αμερικάνικο δολάρια ψηλά, το Ευρώ 0.5% κάτω.

 

GoldDollarEuroΟ χρυσός υποχώρησε την Παρασκευή λόγω της αποκόμισης των κερδών τεσσάρων εβδομάδων αλλά ήταν σε καλό δρόμο για την μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελτευταίων δύο ετών, φοβούμενοι το τέλος της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ που τόνωσε την έφεση του χρυσού έναντι του πληθωρισμού.

Η Bullion έχει χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της φέτος σχετικά με τις ανησυχίες των ομολόγων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τις μηνιαίες αγορές των 85 δις τα οποία θα μειωθούν σύντομα. Ο πρόεδρος της Fed Ben Bernanke επιβεβαίωσε τους φόβους, λέγοντας ότι η κατάργηση θα μπορούσε να ξεκινήσει αργότερα μέσα στο έτος.

Ωστόσο ο Bernanke την Τετάρτη πρότεινε ότι η αγορά ομολόγων θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο. Και λίγα λεπτά αργότερα απο την συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον Ιούνιο, που κυκλοφόρησε αυτή την Τετάρτη, έδειξε ότι πολλοί ήταν διχασμένοι για το πότε θα σταματήσει το ερέθισμα.

Η τιμή του χρυσού έχει μειωθεί 1.1% στα 1.271,50 δολάρια ανά ουγγιά ή 0.6% δηλαδή στα 975.57 σε όρους του ευρώ στις 14.40 ώρα Ελλάδος.

Η Bullion κέρδισε 4% αυτή την εβδομάδα, στην πορεία για μια μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο απο τον Οκτώβριο του 2011 όταν αυξήθηκε κατά 6.2%.

Οι έμποροι έδωσαν μια αντιστροφή στην αποκόμιση κερδών και επιβραδύνθηκε η ζήτηση μετά την πρόσφατη αύξηση των τιμών.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο χρυσός θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την αντίσταση των 1.300ων δολαρίων ανά ουγγιά. Την Πέμπτη χτύπησε την spot τιμή τα 1.298,36 δολάρια – την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 3 εβδομάδων.

Η τιμή του χρυσού και ασημιού

Ο χρυσός έπεσε έπειτα από 4 ημέρες κέρδους.

The Gold Company - Ενημέρωση για το χρυσό και το ασήμιΟ χρυσός έπεσε σήμερα το πρωί στα 1.281 δολάρια ή 979 ευρώ ανά ουγγιά, έπειτα την απόκτηση των τιμών τις τελευταίες 4 εβδομάδες.

Η τιμή του χρυσού έφτασε τα 1.298 δολάρια ανά ουγγιά την Πέμπτη, σε μια απότομη αύξηση κατά τη διάρκεια της νύχτας στις συναλλαγές του Χονγκ Κονγκ, πριν επανέλθει στα 1.285 δολάρια για το υπόλοιπο της ημέρας. Τα σχόλια που έγιναν την Τετάρτη απο τον πρόεδρο της Fed Ben Bernanke λέγοντας ότι ”μια εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική είναι απαραίτητη για το άμεσο μέλλον” βοήθησε την αγορά των πολύτιμων μετάλλων στην πρόσφατη τιμή τους.
Η τιμή του χρυσού εξακολουθεί να είναι 33% κάτω φέτος, με μια πτώση του 23% το τελευταίο τρίμηνο. Ορισμένοι σχολιαστές λένε ότι ο χρυσός έφτασε στο κατώτερο σημείο του, ενώ άλλοι μιλάνε για περαιτέρω πτώση στο άμεσο μέλλον με μια πρόβλεψη ότι το μέταλλο θα διαπραγματεύεται στα 900 με 1000 ευρώ ανά ουγγιά.

Παρά τα σχόλια του Ben Bernanke σχετικά με το ότι ο χρυσός έχει ακόμα πολλά εμπόδια να ξεπεράσει, η αγοραστική κίνηση στην Ινδία – παραδοσιακά ο μεγαλύτερος καταναλωτής χρυσού στον κόσμο – ήταν χαμηλή λόγω των προσπαθειών της κυβέρνησης να περιορίσει τις εισαγωγές χρυσού, βάζοντας έναν φόρο στην εισαγωγή χρυσού με σκοπό να πείσει τους πολίτες να μην αγοράζουν το κίτρινο μέταλλο. Οι προσπάθειες απέδωσαν και κατά την διάρκεια του Ιουνίου είχαν μόνο 31.5 τόνους εισαγωγής σε σύγκριση με τους 162 τόνους τον Μάϊο.
Η Ινδία δεν είναι η μόνη στην άρνηση για χρυσό. Η Γαλλία απαγόρευσε στους πολίτες την αποστολή χρυσού μέσω του ταχυδρομείου, στην προσπάθειά της να ελέγξουν την ”ανώνυμη αγορά”, όπου κανένας φόρος δεν πληρωνόταν, αν και θα μπορούσε επίσης να είναι μια προσπάθεια να περιορίσει την δημοτικότητα σε χρυσό και να στρέψει τους πολίτες πίσω στο τραπεζικό σύστημα.

Η τιμή του χρυσού και ασημιού

Άλμα του χρυσού τις τελευταίες 3 εβδομάδες.

The Gold Company - Ενημέρωση για το χρυσό και το ασήμιΗ τιμή του χρυσού έφτασε στα υψηλά των τριών τελευταίων εβδομάδων αργά χθές το απόγευμα και το βράδυ στις συναλλαγές της Ασίας. Η τιμή αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 1.288 δολάρια ή 982 ευρώ ανά ουγγιά. Το ασήμι ακολούθησε και αυτό το μονοπάτι του χρυσού, αυξάνοντας 3% για να βρίσκεται στα 20.09 δολάρια ή 15.31 ευρώ ανά ουγγιά.

Οι έμποροι της αγοράς χρυσού ηρέμησαν απο τα νέα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει την πορεία της ”ποσοτικής χαλάρωσης” ή ”QE” και στο ”άμεσο μέλλον”. Τα νέα ότι η ”QE” θα συνεχιστεί προς το παρόν, λόγω των γεγονότων ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και ότι η αγορά εργασίας ενδέχεται να υπερεκτιμήσει την οικονομία των ΗΠΑ, κυκλοφόρησαν χθές το απόγευμα απο τις σημειώσεις των συνεδριάσεων των Τραπεζών των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Η τιμή του χρυσού και ασημιού

Ο χρυσός δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

The Gold Company - Ενημέρωση για το χρυσό και το ασήμιΗ αγορά χρυσού δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης και πολλοί σχολιαστές υποδηλώνουν ότι κάτω σημείο της αγοράς έχει οριστεί αναφέροντας ότι απο εδώ και πέρα ο δρόμος θα είναι ανηφορικός.

Ο χρυσός παραμένει ευάλωτος, έπειτα απο μια πτώση στην τιμή του μέχρι τώρα, και η τιμή του χρυσού έχει φτάσει 35% χαμηλότερα απο την υψηλότερη τιμή που είχε ποτέ τα 1.920 δολάρια – που είχε εμφανιστεί τον Σεπτέμβριο του 2011, όμως εμφανίζονται ενθαρρυντικά σημάδια. Το δολάριο παραμένει ισχυρό, και συνεχίζει να αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες – το οποίο είναι αρνητικό για την τιμή του χρυσού, αλλά η τιμή του χρυσού έχει καταφέρει να αυξηθεί. Η ισχυρή ζήτηση σε επενδυτικό χρυσό ακόμα ενδιαφέρει την Άπω Ανατολή, κυρίως την Κίνα, καθώς οι επενδυτές αγωνίζονται για να πάρουν χρυσό σε χαμηλή τιμή.

Ο χρυσός σήμερα ανέρχεται στα 1.255 δολάρια ή 979 ευρώ ανά ουγγιά, και το ασήμι στα 19.15 δολάρια ή 14.93 ευρώ ανά ουγγιά.